Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomma hyllor när coronaoron rekordökar matförsäljningen

Hyllor för pasta, ris, toapapper och konserver töms. Icabutiken i Limhamn upplever rekordförsäljning. Hos grannen Willys fyller Raquel Lemos kundvagnen – för andra gången. ”Om en vecka kanske hela situationen är mycket allvarligare”, säger hon.

”Jag är inte orolig, men det är ett medvetet val”, säger Raquel Lemos som ägnade fredagen åt att fylla förråden och familjens två frysar.Bild: Bengt Arvidson
På torsdagen sålde Ica Malmborgs i Limhamn 65 procent mer än motsvarande torsdag förra året. Och fyra procent mer än 2019 års skärtorsdag.
– Försäljningen har aldrig ökat så mycket på en dag tidigare. Jag har hört med kollegor i andra butiker som säger samma sak och är chockade, berättar Sebastian Malmborg, ansvarig för kolonialvaror i butiken.
Butiken har öppen 07-22. Redan vid öppning på torsdagen stod ett tjugotal personer och köade med kundvagnar. Flera var danskar.
”Försäljningen har aldrig ökat så mycket på en dag”, säger Sebastian Malmborg på Malmborgs Limhamn. Till vänster hans kollega Daniel Johansson.Bild: Bengt Arvidson
Mycket tog slut på torsdagen. På kvällen fick butiken ny leverans av bland annat toalettpapper, som åter tog slut under fredagen.
– Vi får nya leveranser, men jag vet inte hur här kommer att se ut om en vecka. 700 produkter är restade, alltså slut hos leverantör, säger Sebastian Malmborg.
Butiken har tagit in extra personal till helgen. Det läggs stor kraft på rengöring, bland annat av handscanners.
Enstaka pastapaket går fortfarande att hitta i de övriga tomma pastahyllorna hos Ica Malmborgs på Limhamn.Bild: Bengt Arvidson
Produkter med lång hållbarhet är det som säljer bäst. Däribland torrjäst, till kunder som laddar för att baka eget bröd lång tid framåt.
Limhamnsparet Lars och Ingrid Andersson gör en vanlig fredagshandling. De har också fått en beställning från dottern att köpa spaghetti, som hon inte hittade i Västra hamnen.
Men spaghetti saknas – även i Limhamn.
Lars och Ingrid Andersson har fått det omöjliga uppdraget att köpa spaghetti till dottern. De har aldrig tidigare sett butikshyllorna gapa så tomma.Bild: Bengt Arvidson
– Jag har aldrig sett hyllor gapa tomma på det här sättet tidigare. Här verkar vara många som bunkrar, säger Ingrid Andersson.
Ni bunkrar inte?
– Nej. Men när man ser hur det ser ut börjar man fundera på vad som är på gång.
Närmaste butiksgranne är Willys. Även där gapar exempelvis pastahyllan tämligen tom.
Strax intill står tvåbarnsmamman Raquel Lemos, som jobbar på ett internationellt storföretag.
”Jag fyller med varor som håller länge”, säger Raquel Lemos.Bild: Bengt Arvidson
Hennes kundvagn är bräddfylld, för andra gången samma fredag.
– Jag var här redan i morse och fyllde en vagn med bland annat pasta, som nästan var slut redan vid åtta i morse.
Överst i vagnen ligger extra hållbar mjölk.
– Det köper vi aldrig annars. Jag fyller med varor som håller länge och varor som skulle göra barnen glada om vi måste stanna hemma, säger hon.
I den kategorin finns påskfjädrar, för att i god tid kunna göra eget påskpynt.
Raquel Lemos är framme i Willyskassan, för andra gången samma fredag.Bild: Bengt Arvidson
Raquel Lemos kommer ursprungligen från Portugal, där skolorna har stängt.
– Jag har två små döttrar och jag tror att förskolan kommer att stänga om en eller två veckor.
Finns det viktiga varor du inte har hittat?
– Jag har hittat det allra mesta, men det var svårt med frysta grönsaker. Jag hittade varken broccoli eller haricots verts som vi alltid brukar äta.
– Annars tänker jag mest på hur vi ska bli av med alla förpackningar om sophämtningen slutar fungera. Och jag blir rädd för att människor kan bli utan mat för att jag handlar så mycket.
Varför handlar du så mycket?
– Jag är inte orolig, men det är ett medvetet val. Jag är säker på att varor kommer att ta slut eller fastna i logistikkedjan. Med det här klarar vi oss i tre eller fyra veckor.
– När Folkhälsomyndigheten säger att vi ska stanna hemma vill jag kunna lyssna på det och vara förberedd.
”Varan är tyvärr slut hos vår leverantör”, är en vanlig markering bland Malmborgs Limhamns butikshyllor. I bakgrunden packar Daniel Johansson trots det upp en del nya pastapaket.Bild: Bengt Arvidson
Läs också Livsmedelsbranschen: Bunkra inte, varuförsörjningen fungerar
Gå till toppen