Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Länderna i Baltikum stänger alla gränser

Estland stänger gränsen som en följd av spridningen av coronaviruset. Samma besked kom från grannländerna Lettland och Litauen tidigare under lördagen.

Estlands premiärminister Jüri Ratas följer sina baltiska grannländer och stänger gränsen. Arkivbild.Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Från tisdag är utländska medborgare inte välkomna till Estland, meddelar landets regering. Inreseförbudet gäller i två veckor.
De som bor i Estland eller har familjemedlemmar i landet undantas, men de som reser in måste sitta i karantän i 14 dagar. Alla kommer även i fortsättningen att kunna lämna landet.
Lettland meddelade tidigare under lördagen att landet inför liknande regler från och med tisdag. Också Litauen inför reseförbud, men där gäller det redan från måndag och till den 30 mars. Litauen stoppar även landets medborgare från att resa utomlands, såvida det inte rör sig om affärsresor.
I åtminstone både Estland och Litauen är godstrafik och personer som passerar genom länderna för att ta sig till sitt eget hemland undantagna, ifall de inte har några sjukdomssymtom.
De baltiska länderna vidtar även en rad andra åtgärder för att försöka stoppa smittan. Lettland förbjuder alla offentliga samlingar med mer än 50 personer. I landet finns än så länge 26 bekräftade fall av coronasmitta.
I Estland har skolorna stängts och offentliga evenemang begränsats. Färjebolaget Tallink Silja har ställt in alla avgångar Tallinn–Stockholm med passagerarfärjorna Baltic Queen och Victoria från och med söndag och tills vidare. 115 coronasmittade har bekräftats i landet.
I Litauen får endast mataffärer hålla öppet medan barer, restauranger och andra butiker beordrats att stänga. Nästan alla offentliganställda har dessutom uppmanats att arbeta hemifrån. Hittills har sju personer konstaterats vara smittade av coronaviruset i Litauen.
Ingen har ännu avlidit till följd av coronaviruset i de baltiska länderna.
Gå till toppen