Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biden och Sanders i ordstrid – utan åhörare

Den har enbart två deltagare – och av rädsla för coronavirus finns ingen publik och inget pressrum med proffstyckare. Under natten möts presidentaspiranterna Joe Biden och Bernie Sanders för en tv-sänd debatt som inte liknar någon tidigare.

De demokratiska presidentaspiranterna Joe Biden och Bernie Sanders vid en tidigare debatt.Bild: Chris Carlson/AP/TT
Drabbningen äger rum i en tv-studio i huvudstaden Washington DC.
Från början var det meningen att debatten skulle ha hållits i Phoenix i Arizona, en av de delstater som håller primärval på tisdag och där det bor en stor spansktalande befolkning. Förväntningen har därför varit att frågor om gränssäkerhet och invandring kommer att stå i fokus. Även coronaviruset lär segla upp på agendan.
De senaste veckorna har dramatiska förändringar skett i Demokraternas startfält. Den tidigare uträknade exvicepresidenten Joe Biden inledde en sällan skådad comeback med att vinna primärvalet i South Carolina för två helger sedan.
Därefter visade han styrka under supertisdagen, parallellt med att högt uppsatta partiföreträdare började sluta upp kring honom. Och demokratiska rivaler som Mike Bloomberg, Amy Klobuchar och Pete Buttigieg hoppade av och ställde sig bakom hans politiskt mittenorienterade kampanj.
Bernie Sanders, demokratisk socialist och Vermontsenator, har samtidigt haft motvind – trots att han tog hem supertisdagens främsta trofé, jättedelstaten Kalifornien.
I tisdags förlorade Sanders industristaten Michigan, som han vann för fyra år sedan när han tampades med Hillary Clinton om presidentkandidaturen. Och den vänsterorienterade Massachusettssenatorn Elizabeth Warren, som nyligen avslutade sin kampanj, har inte gett honom sitt stöd – trots att de står varandra ideologiskt nära.
Både Sanders och Biden har efterlyst en sakfrågeorienterad debatt. Men eftersom primärvalsstriden nu är en tvekamp mellan dem två – där Biden har ett tydligt övertag – är personangrepp och hätska utspel också att vänta.
Rättad: I en tidigare version angavs fel plats för var debatten ska hållas.
Fakta

Sanders och Biden

Striden om Demokraternas presidentkandidatur står nu i princip mellan den förre vicepresidenten Joe Biden och Vermontsenatorn Bernie Sanders.

Här är en kort presentation av de två.

Joe Biden

Joe Biden, 77 år, var Barack Obamas vicepresident i åtta år. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Mittenpolitikern Biden brukar ofta tala om sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund (han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania och hans släktingar jobbade i gruvindustrin). Han har fått stöd från viktiga fackförbund och tros kunna ge president Donald Trump en match om stödet från USA:s vita arbetare. Den frispråkige Biden har dock gjort förhållandevis lama debattframträdanden och han har en del skelett i garderoben: Tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att vara för närgången.

Bernie Sanders

Bernie Sanders, 78 år, har varit sin hemstat Vermonts senator sedan 2007. Innan dess representerade han Vermont i representanthuset och var borgmästare i Burlington.

Trots sin ålder verkar Sanders vara den som lockar USA:s unga och han kampanjar ofta med den karismatiska unga representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez som gett honom sitt stöd. Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist – vilket får många amerikaner att se rött. Han har bland annat kampanjat för skärpta klimatinsatser och gratis högskoleutbildning och framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme.

Gå till toppen