Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Statliga virusmiljarder i Norge och Danmark

De danska och norska regeringarna har sjösatt stora ekonomiska krispaket till stöd för de anställda och företagen i respektive land under krisen med coronaviruset.

Norges statsminister Erna Solberg (H).Bild: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT
Enligt Norges statsminister Erna Solberg (H) avsätter regeringen 100 miljarder norska kronor (drygt 97 miljarder svenska kronor) i stöd för att säkra likviditeten i företagen.
– Det gör vi för att trygga norskt näringsliv och trygga norska arbetsplatser, säger hon vid en presskonferens.
Hon säger också att företag ska få skjuta upp inbetalning av olika statliga skatter och avgifter.
Solberg träffade under söndagen representanter för näringslivet samt ledarna för partierna i parlamentet stortinget.
Finansminister Jan Tore Sanner (H) säger att de 100 miljarderna går till två åtgärder.
– Vi vill etablera en statlig lånegaranti för banklån, särskilt riktad till små och medelstora företag, säger han.
Han uppger att cirka 50 miljarder ska finnas inom ramen för den garantin.
Sanner pekar också på att den statliga obligationsfond som sjösattes under finanskrisen 2009 ska återupprättas. Fonden ska ha uppemot 50 miljarder statliga kronor och ge obligationslån till näringslivet.
Han klargör också att de 100 miljarderna ska ses som ett första steg.
– Är det behov av mer så kommer det mer, säger Sanner.
Solberg och Sanner klargör samtidigt att en rad permitteringar är att vänta de närmaste veckorna.
Partierna i Norge kommer att fortsätta överlägga under söndagskvällen om fler åtgärder som ska läggas fram inför stortinget på måndagen. Enligt vad tidningen VG erfar så finns det en majoritet för att ge full lön till alla norska arbetstagare som permitteras till följd av coronaviruset.
Under söndagskvällens presskonferens varnade statsminister Solberg också för att åtgärderna inledningsvis kan bli praktiskt krångliga att genomföra.
– Vi är i en kris och inte allting kommer inte att vara perfekt från början.
Tidigare under söndagen presenterade också Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) ett danskt paket för att skydda anställda och företag.
– Håll igen med uppsägningarna, var hennes budskap enligt tidningen Jyllands-Posten.
Det danska paketet har på rekordtid tagits fram i samråd med arbetsmarknadens parter. Det innehåller en rad åtgärder som ska gälla fram till den 9 juni.
Där ingår bland annat att staten kan stå för uppemot tre fjärdedelar av fast anställd personals lön om företagen låter personerna stanna hemma i stället för att säga upp dem. Resterande lön betalas av företagen, men med ett tak på 23 000 danska kronor (drygt 33 000 svenska kronor) inom mekanismen. Anställda får också ge upp fem av sina semesterdagar.
Timsanställd personal ska kunna få kompensation för uppemot nio tiondelar av lönen, med ett tak på 26 000 danska kronor.
Det är företag som annars behöver sparka minst 30 procent av de anställda, eller fler än 50 personer, som ska kunna ansöka om kompensationen.
– Vi ska göra allt vi kan för att Danmark inte ska kastas ut i en ekonomisk kris som följd av kampen mot corona, säger Frederiksen enligt nyhetsbyrån Ritzau.
Även finansminister Nicolai Wammen (S) deltog vid presskonferensen, liksom representanter för facken och näringslivet.
Avtalet, som beräknas kosta staten 2,6 miljarder norska kronor, måste först godkännas av parlamentet men det förväntas vara en formalitet. Det har ropats efter ett näringslivspaket från ett brett spektrum av danska partier
Gå till toppen