Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga besked om svenskt krispaket

Bransch efter bransch skickar nödsignaler, men från finansministerns sida finns inga nya besked att ge. – Vi bereder flera olika förslag, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Ännu har inte finansministern några besked till nödställda branscher att lämna. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Hon konstaterar att utvecklingen av effekterna på ekonomin av coronasmittan den senaste tiden är dramatisk.
– Det här kommer att få långtgående ekonomiska konsekvenser. Det kommer att påverka hela samhället, både företag och privatpersoner, säger hon till TT.
Magdalena Andersson vill inte säga om hon känner rädsla inför det dramatiska förloppet.
– Jag är helt fokuserad på att bereda olika frågor. Jag jobbar stenhårt med det.
Regeringen har tidigare presenterat några åtgärder för att stötta den krisande ekonomin, som exempelvis korttidsarbete från den 1 maj och anstånd med arbetsgivaravgifter. Men det har också utlovats mer stöd.
Nu ropar bransch efter bransch högt i nöd – flygbranschen, besöksnäringen och småföretagen upplever en ekonomisk tvärnit som hotar deras existens. Men ännu har inte Magdalena Andersson några besked att ge.
– Jag kan inte säga något nu. Vi bereder flera olika förslag.
Hon förklarar att hon är väl medveten om flygbranschens kris.
– En del påverkas mer än andra, det är stor spridning.
Besöksnäringen, som lamslås av avbokningar och utebliven efterfrågan, blöder också.
– Vi presenterade flera olika åtgärder tidigare i veckan. Jag utgår från att de passar de här företagen också. Vi bereder också ytterligare åtgärder.
Hon kan inte säga när några vidare åtgärdsförslag kommer.
– Vi är väl medvetna om att det är brådskande.
TT: Ser du några risker för banksystemet?
– Det finns ett stabiliseringsråd som hade möte tidigare i veckan. Finansinspektionen som är ansvarig myndighet följer noggrant detta, och det presenterade också kraftfulla åtgärder.
Bland annat innebär detta att buffertkraven hos bankerna sänks för att bankerna ska kunna fortsätta att stötta samhällsekonomin genom att låna ut pengar.
TT: Är du trygg med de åtgärderna?
– Det är en tydlig injektion. Men nu är det viktigt att bankerna gör sin del och lånar ut pengar, säger Magdalena Andersson.
Gå till toppen