Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård tolkning av Danmarks gränsregler – stoppar svenskar från att flyga hem

Danmark har stängt gränserna, men svenskar får enligt dansk polis lov att landa på Kastrup för att sedan ta sig hem till Sverige. Den informationen verkar dock inte ha nått hela vägen fram, och gör nu att flera svenskar stoppas från att gå ombord på plan för att komma hem via Danmark.

Rossana Vera bor i Malmö men befinner sig just nu i Spanien. I veckan ska hon flyga från Malaga till Köpenhamn, men det är osäkert om hon ens kommer få gå på planet. Flera av hennes vänner och bekanta har blivit nekade att stiga på flyg till Danmark – för att de är svenskar.
– Vid gaten när man ska gå på planet så har de blivit stoppade och flygbolaget låter inte svenska medborgare boarda eftersom Danmark stängt gränserna. Vi läser ju Sydsvenskan och har läst information om att svenskar tillåts landa i Danmark om man är på väg hem till Sverige, men det verkar inte finnas någon information om det här, säger Rossana Vera.
Problemet gäller inte bara för svenskar i Spanien.
– Min dotters väninna är i Kosovo, och hon har inte heller fått åka till Danmark eftersom hon är svensk.
Rossana Veras dotter har varit i kontakt med svenska ambassaden, som bollar frågan vidare till danska ambassaden.
HD och Sydsvenskan har under helgen även fått andra tips från svenska resenärer som fastnat på flygplatser runtom i Europa då de inte släpps ombord på plan med slutdestinationen Kastrup.
På svenska Utrikesdepartementet råder man alla svenskar som försöker ta sig hem att ha kontakt med sitt flygbolag.
– Det är svårt att kommentera just den här specifika situationen, och det finns liknande fall runt om i världen. Det är viktigt att man som resenär kontaktar sitt flygbolag eftersom de har sina egna regler, säger Erik Karlsson, presskommunikatör på UD och fortsätter:
– Även om danska myndigheter inte har några sådana restriktioner att svenskar inte får landa på Kastrup för att ta sig hem, så kan flygbolagen tolka dem så.
Vad ska man som resenär göra?
– Man ska ha en dialog med sitt flygbolag, försäkringsbolag samt se över alternativa resvägar. Vi förstår att det är svårt men det råder en exceptionell situation i världen just nu, och man får acceptera en viss ovisshet nu tills att flygen återupptas eller karantäner lyfts. Vi finns tillgängliga dygnet runt för att ge råd.
Helsingborgaren My Rosell skulle ha landat på Kastrup under söndagskvällen efter en semester i Thailand. Men när hon och maken skulle borda planet i Phuket stoppades de.
– Vi fick inte gå ombord och personalen visade oss en lista med direktiv de fått, som var hämtad från danska polisens hemsida. Men där fanns inte information med om att svenskar på väg hem får resa igenom Danmark, säger My Rosell.
De har under de senaste dagarna följt rapporteringen i HD och Sydsvenskan och var därför medvetna om att svenskar ska få lov att landa på Kastrup och sedan ta sig vidare till Sverige.
– Det är väl kanske inte så många i Thailand som har koll på hur det är i Öresundsregionen. De tyckte att det var konstigt att vi skulle flyga till Danmark och inte till Sverige eftersom vi är svenskar. Det var bara de som hade transit till ett annat internationellt flyg som fick lov att komma ombord på planet.
De fick flyga med deras tänkta flight till mellanlandningen i Doha, men sedan blev de omdirigerade och fick istället åka med ett flyg till Arlanda, för att sedan boka en biljett till flygplatsen i Ängelholm.
– Det löste sig ju, men det var lite meckigt. Vi har haft koll på alla hemsidor, och kollade av Qatars hemsida innan vi åkte till flygplatsen, men vi fick ingen info förrän vid disken. Då hade vi ju redan checkat in online utan problem, säger My Rosell.
Blev ni oroliga när ni inte fick komma ombord?
– Nej, vi hade väl mentalt förberett oss på olika scenarion. Det var mer eller mindre bara att ställa om och hitta en ny lösning. Det känns som att folk är duktiga på att hålla sig informerade och anpassa sig, men när flygbolagen har andra direktiv så är det svårt.
För Rossana Vera och hennes familj som är i Spanien återstår det att se om de kan ta sig hem till Malmö i veckan eller inte.
– Min dotter har försökt ringa Norwegian hela helgen, men det går inte att komma fram. Vad ska man göra? Alla vi svenskar som läser svenska medier vet ju att v får landa på Kastrup och ta tåget till Malmö. Men här finns inte den informationen. Var någonstans är det som informationen kommer i kläm?
Gå till toppen