Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Kyrkan är en viktig del av vårt kulturarv

Svenska kyrkan förvaltar ett viktigt kulturarv som påverkar många människors liv. Det handlar om minnen, traditioner, livsstil, trygghet, identitet och allt det som gör oss till vilka vi är, både som individer och som en del av en större gemenskap. Vare sig kyrkan vill det eller inte så bär den ett stort ansvar gentemot alla som ser kulturarvet som ett viktigt inslag i sitt liv. Där ingår även personer som inte är medlemmar i kyrkan.
I Malmö pastorat har detta ansvar negligerats gång på gång. I juni 2019 tog kyrkorådets arbetsutskott, som består av ledamöter från Socialdemokraterna och POSK, beslut om att hos domkapitlet och länsstyrelsen anhålla om rivning av Bunkeflo kyrka. Sverigedemokraterna Malmö satte igång en kampanj där vi under en vecka samlade ihop 1 737 underskrifter för att stoppa rivningen.
Våra partikollegor i riksdagen lyfte upp frågan om rivningen av Bunkeflo kyrka både som en skriftlig fråga till kulturministern Amanda Lind (MP) samt på Kvällspostens debattsida. Vi lyckades övertyga de styrande nomineringsgrupperna om att titta närmare på frågan och det visade sig att renovering är möjlig om det görs under en flerårsperiod. Rivningen stoppades och nu planeras en renovering.
I november 2019 beslutade kyrkofullmäktige att Södra Sallerups prästgård skulle lämnas ut till försäljning. Sverigedemokraterna var den enda nomineringsgrupp som motsatte sig beslutet. På prästgården hade ett traditionellt midsommarfirande firats sedan 1922. Alla konsekvensanalyser som framställts av Svenska kyrkan visade att en försäljning skulle drabba verksamheten.
Det är uppenbart att prästgården skapar ett band till lokalsamhället och här fanns en möjlighet för Svenska kyrkan i Malmö att behålla en väletablerad relation med de mer än 20 000 invånare som bor i stadsdelen Husie.
Samtidigt pågår en systematisk vandalisering av Malmös kyrkogårdar. Kyrkan är huvudman på kyrkogårdarna och har även ett arbetsgivaransvar. Det är kyrkans ansvar att det ska råda trygghet på kyrkogårdarna. Vandalisering av kyrkogårdar är vandalisering av en värdefull kulturmiljö. Sverigedemokraterna är den enda nomineringsgrupp som har i kyrkofullmäktige drivit frågan om att stoppa vandaliseringen. De andra nomineringsgrupperna har menat att det hela är gravrättsinnehavarnas ansvar.
Det går inte att beklaga sig över medlemstapp om man gång på gång underminerar de väletablerade relationer som finns till lokalsamhället genom kulturarvet. Ett av de förslag som SD driver i Malmö pastorat är att kyrkofullmäktige ska anta riktlinjer om hur dialog ska föras med allmänheten om kyrkobyggnader och kulturarvet för att undvika konflikter och ta bättre beslut som stärker kyrkan i lokala kontext.
Det finns också exempel på hur näringslivet har finansierat renovering av kyrkor som tillhör Svenska kyrkan. Samtidigt har SD länge förespråkat en höjning av den kyrkoantikvariska ersättningen. Att ge upp och låta kulturarvet förfalla kommer inte vara ett alternativ som gynnar kyrkan.
Nima Gholam Ali Pour (SD) Ledamot i Malmö pastorats kyrkoråd
Gå till toppen