Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmökillen vill inte hem: ”Prio ett är KHL”

Malmökillen Jacob Berglund ser inte ut att falla för Redhawks locktoner. Den 28-årige forwarden har fått smak på KHL-livet.
– Jag trivs väldigt bra utomlands. Att stanna i KHL är så klart förstavalet, men det återstår att se, säger Jacob Berglund.

Jacob Berglund, här i norska Storhamars tröja, vill helst fortsätta karriären i KHL.Bild: Cornelius Poppe
Sportchefen Patrik Sylvegård är tydlig med Malmö Redhawks intresse för Berglund. Klubben ”har en plats till honom.”
Inte undra på det. Jacob Berglund har haft en brokig karriär, men har de senaste säsongerna visat hög internationell klass.
Ännu har Jacob Berglund inte spelat en sekund i SHL.
Han debuterade som sjuttonåring i Malmö Redhawks A-lag under Babyhawkstiden, men det var i allsvenskan. Därefter blev det två säsonger i den nordamerikanska juniorligan WHL.
Väl hemma försökte Jacob Berglund slå sig fram i Troja, då i allsvenskan. Utomlands gick det emellertid bättre, han öste in poäng i Norge och i schweiziska andraligan.
Men det fick inte många att höja på ögonbrynen.
Lyftet som gav eko kom i Krefeld säsongen 2018-19. Jacob Berglund blev målbäst i den tyska ligan med 32 fullträffar och totalt 52 poäng på 51 matcher.
Det gav en biljett till KHL och lettiska Dinamo Riga. Han fick snart uppleva att i KHL är det business som gäller.
Efter åtta matcher med Riga var det tack och adjö. Strax därefter väntade en ny klubb i KHL – med det tungvrickande namnet Neftechimik Nizjnekamsk. Omkring 200 mil från Riga, rakt in i Tatarstan, Ryssland.
Logistiken blev svårare.
– Det var tufft att familjen [fru och barn] inte kunde vara med så mycket, säger Jacob Berglund.
Vad är det bästa med KHL?
– Det är väldigt bra liga, allt måste gå snabbare på isen. Jag känner att jag blir bättre av att spela och träna med duktiga spelare varje dag. Sedan ska man inte sticka under stol med att den ekonomiska biten också är viktig, säger Jacob Berglund.
Det blir ingen fortsättning för Jacob Berglund i Neftechimik Nizjnekamsk.
Men 29 poäng (16+13) på totalt 48 KHL-matcher är en klart godkänd notering som bör ge ett nytt toppjobb utomlands.
Jacob Berglund är i högsta grad medveten om signalerna från Malmö Redhawks.
– Det är alltid kul när lag är intresserade av mig. Speciellt Malmö, i och med jag började min karriär där, säger Jacob Berglund.
Men chansen är förstås liten att det blir Malmö Redhawks?
– Prio ett är KHL, säger han.
Gå till toppen