Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oron växer i Afrika för ökad coronaspridning

Allt fler afrikanska länder bekräftar fall av coronaviruset. Kontinenten har hittills varit tämligen skonad från pandemin men nu växer farhågorna om att smittspridningen ska få fäste.

En busskonduktör i kenyanska huvudstaden Nairobi distribuerar handsprit till passagerare i kollektivtrafiken.Bild: Patrick Ngugi/AP/TT
Kongo Brazzaville har rapporterat sitt första bekräftade coronafall. Det rör sig om en medelålders fransk-kongolesisk man som anlänt med flyg från Paris den 1 mars.
Under helgen har sammanlagt ett tiotal länder på kontinenten – däribland Kenya, Etiopien och Rwanda – bekräftat sina första fall av smittan.
Därmed har coronaviruset spridits till över 20 av Afrikas drygt 50 nationer.
Flera av de nya fall som rapporteras rör utländska medborgare. Den smittade i folkrika Etiopien är en japansk medborgare medan fallet i Guinea är en kvinnlig EU-anställd.
Personen som konstaterats smittad i Rwanda är enligt hälsodepartementet en indisk medborgare som anlände med flyg den 8 mars. Det statliga flygbolaget Rwanda Air ställde efter beskedet omgående in alla flygningar till Indien fram till den 30 april.
De två första fallen i Namibia är enligt myndigheterna spanska medborgare som anlände till landet i veckan. Regeringen i Windhoek inför nu med omedelbar verkan reserestriktioner till flera olika länder.
Afrika har hittills varit relativt skonat från coronavirusets utbredning, men även om antalet fall fortfarande är lågt jämfört med siffrorna i Asien och Europa växer nu oron för att smittan ska få spridning på kontinenten.
Senegal bekräftade elva nya fall på fredagen, vilket innebär att antalet smittade i det västafrikanska landet nu uppgår till 21. Av dessa har enligt hälsodepartementet 16 smittats av samma person, som återvände till landet från Italien.
Sydafrika blev på lördagen det första afrikanska landet att hämta hem sina medborgare från Kina, sedan kinesiska myndigheter lättat på karantänsbestämmelserna kring mångmiljonstaden Wuhan där viruset först upptäcktes.
Sammanlagt 146 sydafrikaner har flugits hem och kommer nu att hållas i karantän i 21 dagar. Landet hade på söndagen totalt 51 bekräftade fall av coronaviruset, det högsta antalet i Afrika söder om Sahara.
Kenyas första bekräftade fall är en 27-årig kvinna som tidigare i mars besökte London. Landets hälsomyndigheter uppges ha kunnat spåra de flesta hon kommit i kontakt med och regeringen vidtar omfattande åtgärder för att begränsa smittspridningen. Alla planerade större sammankomster beordras att ställa in och fri handsprit ska tillhandahållas i kollektivtrafiken.
Hälsoministern Mutahi Kagwe varnar också för att den som sprider falsk information om coronaviruset riskerar åtal.
– Kenyaner får inte missbruka sociala medier för att sprida desinformation som kan orsaka rädsla, säger han enligt den lokala tidningen Standard.
Fakta

Sars-cov-2

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

För att det ska vara hög risk för att smittas krävs det att man är nära (närmare än två meter) någon under längre tid, där en gräns har satts vid 15 minuter av EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Det är väldigt osannolikt att bli smittad bara genom att passera någon utomhus eller stå bredvid någon en kort stund i kollektivtrafiken, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Gå till toppen