Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shora Esmailian: ”Anne Franks dagbok” är mer aktuell än någonsin

Anne Frank är flickan som skrev världens mest kända dagbok. Men hur pratar man om hennes fasansfulla öde med barn och unga? Shora Esmailian har läst två nyutgivna barnböcker som ger en inblick i vad nazismen var – och hur den påverkade barn.

Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Hon var närmare döden än livet. Det är en återkommande formulering i utställningen ”Geboren in Auschwitz” (Född i Auschwitz, t o m 13/4) som visas på museet för dem som gjorde motstånd mot nazismen, Die Gedenkstätte Deutscher Widerstand, i Berlin. Jag går runt bland vittnesmålen och historierna om barnen som föddes i Auschwitz och kommer på mig själv med att ständigt kippa efter luft. Historien ger kroppslig ångest. Det ligger en lågmäld tystnad i den långsmala utställningssalen och jag märker att alla viskar till sina sällskap, som för att visa respekt för de tusentals barn som mördades strax efter att de fötts i Auschwitz.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen