Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill öppna för knarkhundar på skolor i Kävlinge

Polishundar som får söka efter knark på Kävlinges skolor ser ut att bli verklighet. Detta efter att politikerna i utbildningsnämnden är eniga över partigränserna om att skriva ett avtal med polisen.

Arkivbild.Bild: Fredrik Johansson
Förslaget kommer ursprungligen från socialdemokraterna som förklarade att de vill att skolorna ska vara frizoner från droger i en motion förra året. De pekade då på statistik som visar att brotten minskar i kommunen – förutom narkotikarelaterade brott.
När förslaget kom upp i utbildningsnämnden i veckan så ställde sig alla partier bakom förslaget, men inte att det skulle ske regelbundet.
– Det är ett förebyggande arbete, vi vill ge möjlighet för rektorerna på våra skolor att be polisen om hjälp att genomsöka skolan och utemiljön om det finns behov, säger Camilla Mårtensen ( L), ordförande i utbildningsnämnden.
För att polisen ska kunna göra sådana genomsökningar i dag krävs nämligen att det finns starka misstankar om droger på skolan. Med ett avtal kan rektorn avgöra när en genomsökning är aktuell.
Camilla Mårtensen påpekar att det inte är någon särskild händelse som föranlett detta, utan att man vill öppna för en möjlighet.
Ärendet ska upp i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.
Gå till toppen