Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Virusoro får blodgivare att stanna hemma

Blodcentralerna är bekymrade över coronavirusutbrottet, som får blodgivare att stanna hemma. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Betydligt färre kommer till flera av landets blodcentraler för att lämna blod, i samband med att coronaviruset spridning tagit fart, vittnar blodcentraler om för Sveriges Radio Ekot.
– Då håller sig många hemma. De är rädda för folksamlingar. Men vi behöver friska blodgivare som kommer hit, säger överläkare Maria Kvist vid Blodcentralen i Stockholm till Ekot.
Personer som varit i ett land med spridning av viruset uppmanas vänta 14 dagar innan de lämnar blod, liksom om man har en nära anhörig som smittats. Personer som själva haft feber ska vara helt friska i 14 dagar innan de lämnar blod och personer med förkylning ska ha varit symtomfria i några dagar innan de kommer till blodcentralen.
”Det råder inte akut brist just nu. Men vi är bekymrade över hur läget kan utvecklas. Sammantaget i landet har vi haft färre blodgivare denna vecka än vad vi brukar”, skriver man på blodcentralernas sajt geblod.nu.
Gå till toppen