Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inte klokt att kvinnor tjänar mindre än män

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vi lever i ett land som är ett av världens mest jämställda länder men ändå är det inte jämställt. Jag vet att ni säkert har hört en liknande mening innan men har du då tänkt vad det är som skiljer de två biologiska könen, man och kvinna?
I Sverige tvingas vissa kvinnor bära sjal och missförstå mig inte, jag menar inte att det är fel i sig att bära sjal det som är felet är att vissa kvinnor inte får bestämma över sig själva.
På SVT Nyheter publicerades den 28 juni 2018 en artikel där det bland annat stod ”När man tar hänsyn till yrke, utbildning, ålder, arbetstid och i vilken sektor man arbetar, har kvinnor 95 procent av mäns lön. Om man inte tar hänsyn till dessa faktorer tjänar kvinnor 88 procent av vad männen tjänar”. Detta sker i ett av de mest jämställda länderna i världen! Som tur är, är detta något som förbättras men vi står fortfarande med frågor där vi än inte riktigt har vridit om, låst upp och öppnat dörren till.
Mensskydd bör vara gratis. Enligt kurera.se kostar mensen för en livstid som kvinna i snitt 40 000 kronor. Detta varierar såklart från person till person hur mycket man blöder osv. Tänk dig då ett hem med två mammor och två döttrar (det vill säga 4 tjejer) hur mycket pengar det blir.
Dessutom, som jag tog upp innan, får kvinnor cirka 95 procent av männens lön och med den lönen ska de sedan betala extra kostnader som män inte behöver betala.
Vi kvinnor har inte valt att vara kvinnor, vi har inte heller valt att ha mens. Skulle vi ta p-piller skulle även pillren kosta pengar.
Hur galet låter inte detta? Att Sverige ska räknas som ett av världens jämställda länder men det ser ändå ut såhär? Nej, jag behöver en förändring!
Idun Wahlberg
Gå till toppen