Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Lågvattenmärke att göra partipolitik av de äldres livskvalitet

Socialdemokraterna i Vellinge skriver i Sydsvenskan att Vardaga som är kontrakterade att sköta omsorgen av våra äldre inte har lyckats. Ett understatement. Deras synpunkt har medhåll från oss andra i oppositionen. När genmälet från ordförande i omsorgsnämnden kom blev det en sorglig läsning. Mavis Zander (M) skriver att ”(S) som har en stark anknytning till fackförbundet Kommunal vill driva fackliga frågor” går skammen på torra land. Den vård och skötsel som gamla och multisjuka utsätts för på S:t Knut handlar inte om fackliga sympatier. De äldres livskvalitet är ingen politisk fråga. Här råder samsyn!
Att göra partipolitik av denna fråga är årets lågvattenmärke. Detta handlar inte om att välfärden i Vellinge är i utförsbacken. Det handlar inte heller om Vardagas oförmåga att leverera kvalitet. Även om vi tycker att de borde ha modet att säga att de inte kan/vill åta sig uppdraget. Vad det handlar om är Vellingemoderaternas inkompetens och ovilja att ta sitt lagstadgade ansvar. Moderaterna har i mer än trettio år styrt kommunen och det borde vara tillräckligt med uppvärmning. Detta handlar bara om hur de äldre behandlas. Om vården styrs kommunalt eller av Vardaga är sekundärt. Det som betyder något är att våra äldre ska må bra och skötas väl och värdigt. Vad är då bra vård? Vi vill att våra gamla ska känna sig trygga, bli vänligt bemötta av personal som trivs med sitt arbete och som är tillräckligt många för att ge god vård. Vi vill att de gamla ska få en bra medicinsk behandling. De ska slippa att ligga på sina rum och desperat trycka på larmknappen när ångesten och oron sätter in. Slippa att vänta i det oändliga när personalen är underbemannad. De ska inte behöva ligga på sina rum i timmar, för att personalen inte hinner med. Ovärdigt, tragiskt och det är hemskt överallt där det sker, men obefogat i en välbärgad kommun som Vellinge.
Inte ens maten på väg mot slutet är värdig. Med fokus att spara pengar ensidig kost. Portionerna är enligt boende och personal som regel för snålt tilltagna. Personalen som serverar och värmer maten är desamma som städar toaletter, tvättar boende och sängkläder. Dessa ”allarbetare” har ringa utbildning för att hantera matvaror. S:t Knut har elva avdelningar med nio boende i varje. Varje avdelning betjänas av tre anställda där en ofta brukar vara sjukskriven. Om två anställda ska servera frukost, mata, hjälpa de boende ur sängen plus morgontoalett med mera är detta är en omöjlig ekvation. Nattetid vakar sex personer över samtliga 99 boende. Vid incidenter krävs att minst två personer hjälps åt. Då ska de övriga fyra hantera elva avdelningar.
När nu covid-19 sprider sig ser vi med stor oro på vad detta kommer att medföra för S:t Knut. Hur ska en redan underbemannad och bristfällig organisation ha förmåga att hantera behovet av utökade rutiner till skydd för patienterna? Det finns inga som helst marginaler (eller kompetens?) att hantera effekterna av virusspridningen.
Andreas Johansson och Henrik Thorsell Vellingeliberalerna
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen