Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Låt inte coronavirus slå ut livskraftiga svenska företag.

Finansminister Magdalena Andersson på måndagen.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Regeringen tar i rejält. Krispaketet för företag som lanserades på måndagen omfattar minst 300 miljarder kronor om det utnyttjas fullt ut. Det är ett hisnande belopp, men så står ekonomin också inför en prövning av svåröverskådliga mått.
Coronavirusets spridning fortsätter att skaka marknaderna. Den närmaste framtiden präglas inte bara av stor osäkerhet, utan också av produktionsstörningar och vikande efterfrågan. Stängda gränser, inställda flyg och hela länder i karantän har snabbt ändrat villkoren för exportbolagen. Samtidigt har ändrade beteenden, regler och rekommendationer på bara några dagar gett en tvär vändning för många företag som riktar sig mot den inhemska marknaden.
I detta läge snabbinför regeringen ett system för korttidspermittering. Genom att låta anställda tillfälligt gå ner i arbetstid ska arbetsgivare kunna halvera sina lönekostnader. Staten går sedan in med stöd så att arbetstagaren får cirka 90 procent av den ursprungliga lönen.
Samtidigt tar staten över arbetsgivarnas sjuklöneansvar under april och maj samt ger företagen möjligheter till anstånd med inbetalning av skatt, moms och arbetsgivaravgifter. Detta ska minska risken för att välskötta verksamheter tvingas lägga ned till följd av bristande likviditet. Därtill görs en särskild satsning för egenföretagare som har enskild firma med förlängt karensavdrag i upp till fjorton dagar.
Åtgärderna är alltigenom välkomna och mottas med öppna armar på arbetsmarknaden. Såväl fack som arbetsgivare uttrycker sin uppskattning.
"Kanske det mest kraftfulla paket jag har upplevt under mina 50 år", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till TT. Nu gäller det att rädda så många jobb som möjligt, påpekar han.
Om detta råder bred enighet även i riksdagen. Partier från höger till vänster uttalade på måndagen stöd för krispaketet. Det vittnar om en insikt om stundens allvar – det är knappast läge att tvista om detaljer och därmed riskera att fördröja åtgärderna.
Sedan hör det till saken att de flesta även var eniga om att åtgärderna förmodligen inte är tillräckliga. Om det inte sker en snar vändning i kampen mot viruset kan det till exempel krävas bredare stimulansåtgärder eller mer riktade stöd. Finansminister Magdalena Andersson (S) försäkrar att det finns beredskap för detta.
Gott så, men då gäller det att regeringen är uppmärksam på utvecklingen inom alla former av företag – även de lite mindre som på senare år har stått för fyra av fem nya jobb.
Medan fokus ligger på stora arbetsgivares problem utkämpas en mindre synlig, men väl så hård kamp av många små och medelstora företag. Restauranger, småbutiker, frisörer, konsulter, taxiförare – raden kan göras lång av verksamheter som snabbt har förlorat kunder, utan att för den skull ha fått mindre omkostnader. Sådana företag beviljas sällan stora krediter och är därmed knappast hjälpta av de extra pengar som Riksbanken har försett bankerna med.
Och med styrräntan på noll kan riksbanksdirektionen inte göra så värst mycket mer.
Hur saken än vänds och vrids hamnar huvudansvaret för att lotsa svensk ekonomi genom krisen på regeringens finanspolitik. Lyckligtvis har Magdalena Andersson också stort utrymme för att agera. Sverige har urstarka statsfinanser och kan vid behov låna pengar billigt.
Krispaketets 300 miljarder kronor kan behöva följas av fler. Samhällsekonomiskt vore det fullt försvarbart. För även om det är dyrt att hjälpa företag att klara corona, så är det sannolikt ännu dyrare att låta bli.
Gå till toppen