Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Malmös skolor rustar för att stänga och undervisa på distans

Malmös skolor laddar för coronakris: hur de ska hantera tusentals sjuka elever, hemundervisning, stänga skolor eller tvinga elever att gå i skolan på sommarlovet.

– Det här är något fullständigt unikt, säger Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist.

Text

Niondeklassarna Ilse Lindvall, Kajsa Palmkvist och Alice Rosslin har just gjort antagningsprovet till Latinskolans estetiska program. Ruben Gjerstad, som redan går i gymnasiet, är med för att stötta sina vänner.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Niondeklassarna Kajsa Palmqvist, Ilse Lindvall och Alice Rosslin pustar ut efter anspänningen. De har just stått framför juryn och framfört sina antagningsprov till Latinskolans estetiska gymnasieprogram som de vill komma in på till hösten.

– Inträdesprovet är helt klart det jag tänkt mest på de senaste dagarna, säger Kajsa Palmkvist.

Samtidigt har tankar kring det nya coronaviruset oundvikligen blivit en del av deras vardag. Konserter de haft biljetter till har ställts in och smittan är ett samtalsämne överallt: Är det rätt att hålla skolor öppna? Vem är viruset farligt för? Kan det påverka nästa års skolgång?

Redan förra veckan märkte de att ovanligt många elever sjukanmält sig.

– Jag tror mest det är deras föräldrar som kanske är oroliga och håller dem hemma, säger Kajsa Palmkvist.

Annons

Till skillnad från flera andra länder i Europa har Sverige inte stängt sina skolor – något som på sina håll gett upphov till hård kritik. Men i helgen införde regeringen nya regler som gör det möjligt att snabbt stänga skolor för att stoppa smittspridning. Den som är ansvarig för att ta sådana beslut i Malmö stad är grundskoledirektör Anders Malmquist. Politikerna i kommunstyrelsen kan även ta beslut om att stänga samtliga kommunala skolor.

Annons

– För närvarande är det inte aktuellt att stänga Malmös skolor. Vi har fortfarande inga elever eller anställda som har testat positivt för corona. Men vi kan inte utesluta någonting, säger Anders Malmquist.

– Det här är en världsomvälvande händelse. Vi tar dag för dag nu och ser hur utvecklingen blir, säger han.

Anders Malmquist är grundskoledirektör i Malmö stad. Han kan besluta om någon av kommunens skolor måste stänga på grund av smittspridning av corona-viruset.

Bild: Hussein El-alawi

Malmös skolor skaffar sig nu en beredskap för att klara att massor av elever och anställda blir sjuka, att ställa om till distansundervisning och att stänga ner skolor på grund av smittspridning.

Även om alla skolor måste stänga siktar Malmö på att fortsätta driva minst fem lågstadieskolor runt om i staden:

– Vi tittar på ett värstascenario, där vi kan hålla igång ett antal F-3-skolor för barn vars föräldrar har samhällsviktiga arbeten, som sjukvård och hemtjänst och annat, säger Malmquist.

Nästan 40 000 barn i Malmö går i grundskolan. Om skolorna stängs påverkar det uppemot 80 000 föräldrar.

– Det blir en väldigt stor samhällspåverkan om vi stänger ner. Därför måste det här göras väldigt grannlaga, säger Anders Malmquist.

Annelie van Lunteren är rektor på Videdalsskolan. Skolan förbereder sig på högre frånvaro den här våren: ”De elever som inte är jättejättesjuka får helt enkelt jobba vidare, fast hemifrån.”

Bild: Sara Johari

Annons

Frånvaron bland eleverna kommer att vara extremt hög den här våren. På Videdalsskolan var cirka 30 procent av eleverna hemma i fredags. Ingen har corona. Men några barn är krassliga, andra oroliga och vissa hålls hemma av sina föräldrar.

Annons

– Eleverna var rätt stirriga i förra veckan. Men vårt jobb är att stå för lugn. Vi ska bara fortsätta och se till att vi inte får någon masshysteri, säger Videdalsskolans rektor Annelie van Lunteren.

Videdalsskolan förbereder sig också för att fler elever ska sköta skolarbetet hemifrån, med sin skoldator och digitala hjälpmedel.

– Vi ska ha kontakt med alla elever som är hemma. De elever som inte är jättejättesjuka får helt enkelt jobba vidare, fast hemifrån, säger Annelie van Lunteren.

Sussi Andersson, rektor och vd på Videdals privatskolor.

Bild: Sara Johari

Några hundra meter bort ligger Videdals privatskolor, en friskola med 180 elever från förskoleklass till årskurs 9. Det är lunchrast och barnen leker på skolgården: hoppar rep, klättrar i buskarna eller kränger av sig jackan och spelar fotboll.

Skolans rektor Sussi Andersson säger att barnen pratar mycket om coronakrisen:

– Eleverna är oroliga. Vissa verkar tro att det är ett tredje världskrig som är på väg. Och det är klart att det är ett akutläge. Men vi får ta det dag för dag. Det viktigaste är att behålla lugnet, säger Sussi Andersson.

Som rektor på en friskola är det hon som tar beslut om Videdals privatskolor ska stänga. Sussi Andersson tänker att det kan bli aktuellt att stänga skolan under våren om någon elev eller anställd skulle bli sjuk i corona och skolan behöver saneras.

Sussi Andersson räknar också med att vissa barn kommer att stanna hemma från skolan i perioder, till exempel för att barnen har astma eller diabetes och är rädda att bli smittade. Andra barn kommer att vara hemma för att någon i deras familj är sjuk eller tillhör en riskgrupp.

Annons

Annons

– Vi rektorer kommer kanske att tänja lite på det här med skolplikten. Det här är en krissituation och vi tar inga onödiga risker, säger Sussi Andersson.

I Latinskolans uppehållsrum säger sig niondeklassarna Kajsa, Alice och Ilse som gjort antagningsprovet, och deras ett år äldre vän Ruben Gjerstad som kommit för att stötta, vara lugna inför corona-krisen.

– Det är mer saker runt omkring som påverkar, som om hela ekonomin skulle kollapsa. Samtidigt finns det inget man kan göra åt det, man får ta det som det kommer, säger Ilse Lindvall.

Tanken på att deras skola ska stänga under en period, och att de sedan får ta igen förlorad studietid under sommarlovet, är dock inget som lockar.

– Oh, alltså det vore faktiskt riktigt dåligt. Sommaren är ju den tid man kan planera roliga saker på, gå på konserter och vara med vänner. Det skulle kännas riktigt illa, säger Ruben Gjerstad .

Alla verkar ha tagit till sig budskapet om att det är äldre personer som viruset främst är farligt för.

– Det man tänker på på riktigt är väl om man inte kan göra färdigt nian och börja gymnasiet eller om någon släkting skulle dö. Men jag är inte orolig för min egen del, säger Kajsa Palmkvist.

– Man får bara hoppas att det går över, eller att de får stopp på det lite grand, säger Alice Rosslin.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan