Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt för massmord i Paris inför rätta

De skoningslösa, svartklädda mördarna på musikklubben Bataclan. De intet ont anande gästerna som sköts ihjäl på krogar och barer. Terrordåden i Paris 2015 krävde 130 liv och skakade världen. Nu begär domare att rättegången ska inledas mot den enda av terroristerna som fortfarande är i liv.

En minnesstund vid konsertlokalen Bataclan i Paris för att hedra de 130 människor som dödades i terrordåden i staden i november 2015.Bild: Francois Mori/AP/TT
Totalt har 20 personer utretts för de samordnade terrordåden mot Paris. Bland dem finns Salah Abdeslam, den ende misstänkte gärningsman som fortfarande lever.
Den omfattande utredningen av attentaten har nu avslutats, och franska domare begär att rättegången inleds. Åtalet väntas innefatta 1 765 målsägande, många av dem släktingar till de 130 människor som mördades den 13–14 november 2015.
Parisdåden inleddes med självmordsbombningar vid idrottsarenan Stade de France och fortsatte med attacker mot barer och restauranger i staden. I konsertlokalen Bataclan dödades 89 personer och flera hundra skadades när islamistiska extremister gick in och sköt mot folkmassan. Mördarna tog även gisslan i samband med massakern.
Terrorrörelsen IS har tagit på sig dåden.
Abdelslam, som är fransk medborgare, blev efter dåden Europas mest efterspanade man. Han greps våren 2016 i Brysselområdet, några dagar efter att ha varit inblandad i en eldstrid mot en fransk-belgisk insatsstyrka.
För det har han dömts till 20 års fängelse i Belgien. I höstas åtalades han dessutom för att ha ”medverkat i en terrorgrupps aktiviteter” i samband med bombdåden på Bryssels flygplats samt på en tunnelbanestation i staden 2016.
Men rättegången för terrordåden i Paris har alltså dröjt. Under tiden har Abdelslam mestadels suttit i franskt häkte.
Han misstänks ha varit den som hyrde bil och skjutsade de tre självmordsbombarna till Stade de France.
Fakta

Terrordåden den 13 november 2015

Fredagen den 13 november 2015 slår beväpnade islamistiska extremister till emot sex olika platser i en samordnad attack i Paris i Frankrike.

Sammanlagt 130 personer mördas av extremisterna, varav 89 personer på konserthallen Bataclan, 19 vid restaurangen La Belle Équipe, 15 på restaurangen Le Petit Cambodge och närliggande baren Le Carillon, fem på pizzerian Casa Nostra och en vid idrottsarenan Stade de France. Över 400 människor skadas.

Sju attentatsmän spränger sig själva eller dödas av polis. Ytterligare två dödas i en polisräd tre dagar senare.

Salah Abdeslam, som beskrivs som logistikern i attacken, tros vara den ende gärningsman som överlevde dåden.

Gå till toppen