Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öresundskraft vill att Helsingborgs Dagblad förstör ”konfidentiell” information

Öresundskraft vill att Helsingborgs Dagblad (HD) ska upphöra att rapportera hemliga uppgifter till tidningens läsare. I ett brev till HD:s chefredaktör skriver styrelsen för det kommunala bolaget att de överväger att polisanmäla hur hemlig information har läckt från bolaget. "Jag uppfattar brevet som en attack mot den fria journalistiken", säger HD:s chefredaktör Jonas Kanje.

Valsedel från folkomröstningen, där en stor majoritet sa nej till försäljning av Öresundskraft.Bild: Britt-Mari Olsson
Den 12 januari 2020 satte invånarna i Helsingborgs kommun ner foten: Det kommunala energi- och kommunikationsbolaget Öresundskraft ska stanna i kommunens ägo. En överväldigande majoritet, 96,4 procent av de röstande, sade nej till en försäljning.
Fyra partier – Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – har däremot förespråkat en försäljning till en privat aktör. Risk för fallande vinster och ett behov av allt större investeringar har använts som argument för en försäljning.
Uppgifterna har varit svåra att kontrollera – kommunen hemlighöll avtal med tänkbara köpare och viktig ekonomisk information om Öresundskraft.
Men den 18 december 2019, veckor innan folkomröstningen, kunde HD avslöja att en rapport från Öresundskraft kom fram till helt andra slutsatser.
Materialet visade istället att Öresundskrafts avkastning skulle kunna öka kraftigt de kommande åren. Rapporten avslöjade också att farhågorna om stora investeringsbehov kunde tonas ner.
– Stämmer den här bilden är det ett jättebra argument för att inte sälja, sa Stefan Yard, professor emeritus i företagsekonomi på Ekonomihögskolan på Lunds universitet, till HD då.
Att HD valde att publicera information om Öresundskrafts ekonomiska framtidsmöjligheter har nu väckt ont blod i det kommunala bolagets styrelse. I ett skarpt formulerat brev till HD:s chefredaktör Jonas Kanje skriver styrelsen att de ”ser allvarligt på att Helsingborgs Dagblad under den pågående försäljningsprocessen fick del av konfidentiell information rörande Öresundskraft.”
Brevet är undertecknat av Öresundskrafts ordförande Björn Eisner (M) och vice ordförande Sofia Kamlund (MP). De uppger att samtliga styrelseledamöter står bakom innehållet i brevet.
I brevet riktas flera skarpa uppmaningar till HD:s chefredaktör:
• ”Vi önskar därför att Helsingborgs Dagblad meddelar oss vilka ställningstaganden som Helsingborgs Dagblad gjorde inför beslutet att publicera delar av innehållet i CIP och Öresundskrafts affärsplan.”
• ”Vi önskar vidare få besked från Helsingborgs Dagblad att den konfidentiella informationen i CIP och Öresundskrafts affärsplan inte kommer att användas av Helsingborgs Dagblad för något som helst ytterligare syfte och att Helsingborgs Dagblad har tillsett att förstöra både CIP och affärsplanen, inklusive alla eventuella kopior därav.”
• ”För er information så vill vi även nämna att styrelsen i Öresundskraft övervägt och fortsatt överväger att ge in en polisanmälan med anledning av det inträffade läckaget av konfidentiell information.”
Öresundskrafts ordförande Björn Eisner (M), ser inga konstigheter med brevet.
– Det vi vädjar om är att Helsingborgs Dagblad är väldigt försiktig med materialet, säger han.
– Det finns konfidentiell information som vi inte vill att någon annan konkurrent ska ta del av, säger Öresundskrafts vice ordförande Sofia Kamlund (MP).
Vad gör ni om HD inte förstör det material ni påstår att HD har?
– Vi kan inte göra något. De får göra vad de vill med materialet, säger Sofia Kamlund.
Men varför skickar ni då ett sådant här brev?
– Vi vill att HD ska vara medvetna om vilken information de sitter på.
Björn Eisner (M), ordförande i det kommunägda Öresundskraft.Bild: Tom Wall
I brevet skriver Öresundskrafts styrelse att man överväger en eventuell polisanmälan. Den skulle i så fall rikta sig mot hur känslig information har kunnat läcka.
– Vi måste utreda inom Öresundskraft var det har skett en läcka. Det har ju läckt konfidentiell information, säger Sofia Kamlund.
Både hon och Björn Eisner betonar att en eventuell polisanmälan inte skulle riktas mot HD.
HD:s chefredaktör Jonas Kanje uppfattar brevet som en attack mot den fria journalistiken.
– Jag tycker det är mycket allvarligt att ledamöter av en politisk församling som företräder ett kommunalt bolag överhuvudtaget skickar ett brev i en hotfull ton till en chefredaktör. Jag uppfattar att man vill fiska efter information om våra källor, säger Kanje.
Chefredaktör Jonas Kanje menar att brevet från Öresundskrafts styrelse vittnar om en djup okunnighet kring vilken roll journalistik har i en demokrati.Bild: Sven-Erik Svensson
Hur agerar du nu? I brevet finns ett skarpt önskemål om att material ska förstöras?
– Vi har inga kommentarer till någon angående våra källor. Jag kommer inte att säga något kring det och absolut inte agera på något sätt som en följd av brevet.
Fick inte helsingborgare ett fullgott beslutsunderlag under valrörelsen från Helsingborgs kommun och Öresundskraft?
– Min uppfattning är att de inte fick det. Jag tror att Helsingborgs Dagblad var väldigt viktig för att medborgarna skulle få bra information i valrörelsen.
Varför tror du att Öresundskrafts styrelse agerar som de gör?
– Jag kan inte riktigt svara på varför de är så upprörda. Däremot tyder deras reaktion på en djup okunnighet kring vad journalistik är och vilken roll journalistik har i en demokrati och för ett fritt samhälle.
”Det här är ju ett försök att skrämma upp Helsingborgs Dagblad”, säger tryck- och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.Bild: Janerik Henriksson/TT
HD och Sydsvenskan har låtit Nils Funcke, ledande expert på svensk tryck- och yttrandefrihet, läsa brevet.
– Politiker ska hålla armslängds avstånd till allt som kan uppfattas som försök att påverka en gjord eller aktuell eller kommande publicering. Det här är ju ett försök att skrämma upp Helsingborgs Dagblad. Man formulerar sig inte på det här sättet om man har tillgodogjort sig grundlagens formuleringar om meddelarfrihet och yttrandefriheten, säger han.
I brevet drivs tesen att Helsingborgs Dagblad publicerade affärshemligheter. Får en dagstidning göra det?
– Absolut. Ett grundlagsskyddat massmedium får publicera uppgifter som berör ett kommunalt bolag även om det rör sig om affärshemligheter. Det enda tillfälle när en utgivare kan bli åtalad är vid obehörig befattning med en hemlig handling som rör rikets säkerhet och vars röjande för utländsk makt kan medföra skada eller men för landets säkerhet.
Fotnot: CIP betyder Confidential information package
Gå till toppen