Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett tusental skolbarn stannar hemma – hundratals i personalen sjukanmälda

Oro över coronavirusets spridning gör att rekordmånga barn i Staffanstorps och Kävlinge kommun stannar hemma. Samtidigt tampas skolorna med en bemanningskris när lärare också stannar hemma.
Sydsvenskans koll visar att fler kommuner märker av en kraftigt ökad sjukfrånvaro i skolans värld.

Många av Baldersskolans elever stannar hemma sedan Folkhälsomyndigheten gått ut med rådet att stanna hemma även vid mildare symptom på luftvägsinfektion. ARKIVBILD.Bild: Patrik Renmark
Runt tusen elever och förskolebarn i Staffanstorps kommun var sjukanmälda under måndagen. Det är en tredjedel av alla barn. De rekordmånga frånvaroanmälningarna infaller i samband med att Folkhälsomyndigheten gått ut och uppmanat även de med mildare symptom på luftvägsinfektion att stanna hemma från arbete och skola.
Runt 700 anställda arbetar inom förskolan och grundskolan i Staffanstorps kommun. Av dem var 160-170 sjukanmälda på måndagen.
– På vissa enheter har det varit väldigt utmanande att lösa bemanningen, säger utbildningschefen Krister Åkesson.
Att så många barn är hemma har underlättat, framförallt i förskolan.
– Situationen hade varit än mer utmanande om det enbart var personalen som var borta, säger Krister Åkesson.
En av de förskolor som haft högst sjukfrånvaro bland både barn och personal är Ängslyckans förskola i Hjärup.
På Ängslyckans förskola i Hjärup var nära halva personalstyrkan sjukanmälda på måndagen. I förskolan är det enklare att anpassa verksamheten när en stor del av personalstyrkan är frånvarande. I grundskolan är det svårare.Bild: Astrid Adelgren
Här går vanligtvis 225 barn och personalstyrkan är på 45 personer. Under måndagen var 80 barn och nära hälften - ett tjugotal - i personalen sjukanmälda.
För att lösa bemanningskrisen har avdelningar slagits ihop. Barnen har fått leka ute mer än normalt.
– Personalen har ställt upp helt fantastiskt och hoppat mellan avdelningarna, säger Linda Delveus, rektor på Ängslyckans förskola.
Även hon vittnar om att krisen underlättats av att så många barn är hemma.
– Jag vill ge en eloge till alla vårdnadshavare som håller sina barn hemma. Vissa barn är hemma med förkylningssymptom och andra är hemma just på grund av det ansträngda läget.
Hur länge tror du att sjukfrånvaron kommer att vara så hög?
– Jobbar man i förskolan så är det nästan alltid förkylningstider. Eftersom hälsorekommendationerna är så starka, befarar jag att fler i personalen kommer att droppa av, säger Linda Delveus.
Även Svedala, Lomma och Vellinge kommun uppger för Sydsvenskan att de märkt av en ökad sjukfrånvaro bland skolbarn och personal de senaste dagarna.
I Kävlinge kommun finns nära 4000 grundskoleelever och 407 lärare. En samordningsgrupp följer sjukfrånvaron dag för dag i syfte att kunna omdirigera personal till extra utsatta verksamheter.
– Vi kan se att det ökat mellan 10 till 30 procent i grundskolans verksamheter från i fredags till i dag [måndag], säger Peter Walther, chef för elevhälsan.
I kommunen finns 1700 förskolebarn – bland dem är sjukfrånvaron ännu högre: På vissa förskolor uppemot 50 procent bland både barnen och personalen, enligt Peter Walther.
I Staffanstorp förbereder utbildningsförvaltningen för ett scenario där alla skolor tvingas stänga på grund av coronaedpidemin. Mitt i allt ska planeringen för nästa läsår hinnas med.
– Det arbetet måste fortgå trots att det råder extraordinära förutsättningar, säger Krister Åkesson.
Gå till toppen