Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu oklart hur Lunds universitet påverkas av regeringsbeskedet

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga och istället bedriva distansundervisning. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens under tisdagen. Det är ännu oklart vad det innebär för undervisningen på Lunds universitet.

Alla utbildningar kan inte bedrivas på distans, enligt LU:s rektor Torbjörn von Schantz.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vid 11-tiden lades följande meddelande på Lunds universitets hemsida:
"Universitetsledningen och krisledningsgruppen sammanträder i detta nu och återkommer under dagen med besked om hur Lunds universitet ska hantera Regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Många förberedelser är redan igång på institutioner, fakulteter och inom administrationen, skriver Lunds universitet på sin hemsida".
Vid klockan 14.30 kommer Universitetet att hålla en presskonferens.
På Campus i Helsingborg, som är en del av Lunds universitet, har rektor Annika Olsson just sett regeringens presskonferens på tv. Exakt vad Folkhälsomyndighetens rekommendation kommer att innebära för de 4 000 eleverna kan hon inte säga så här direkt. Men beskedet kom ändå inte som någon överraskning.
– Vi fick signaler om att något sådant här var på gång och har redan börjat ställa om. Jag tror vi har större möjligheter till digital undervisning. Vi har inga laborationer som man har på vissa utbildningar i Lund, vilket förstås gör det svårare, säger hon vid 10.30-tiden på tisdagen.
Campus i Helsingborg har 13 utbildningsprogram med olika inriktningar: högskoleingenjörsutbildning, modevetenskap, service management, socionom och strategisk kommunikation.
Lunds universitet har redan tidigare uppmanat verksamheter att bedriva digital utbildning om kvaliteten kan bibehållas.
– Vissa utbildningar, som inte kan bedrivas på distans, riskerar att behöva pausas, sa Torbjörn von Schantz, till HD och Sydsvenskan tidigare i dag, före regeringens presskonferens.
Gå till toppen