Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Ett misslyckande att alla äldreboenden drivs av privata intressen

Sverigedemokraterna i Vellinge delar socialdemokraternas uppfattning att det är förkastligt att kommunen inte har något äldreboende som drivs i kommunal regi. Sverigedemokraterna har som en av sina fyra kärnfrågor att det skall finnas kommunalt alternativ inom äldrevården. Att driva äldreboende i egen regi är viktigt ur flera perspektiv. Dels för att kommunen skall kunna säkerställa kompetens och erfarenhet, dels för att hålla kostnaderna nere. Kommunen har huvudansvaret för äldrefrågor. När kommunen helt lämna ifrån sig dessa frågor till privata intressen är det att se som ett misslyckande. Företag har ett ansvar att lämna vinst till sina ägare. Dessa pengar skulle i princip kunna tillföras verksamheten och personalen. Vår uppfattning är att frågan om kostnadseffektivitet och lönsamhet i grund och botten är en arbetsledningsfråga. Privata företag som bedriver verksamhet på ett seriöst och för de äldre positivt sätt är givetvis välkomna med sin verksamhet i kommunen. Sund konkurrens är bra för alla. Som läget är nu sitter kommunen helt i knäna på de företag som bedriver verksamhet i kommunen. S:t Knut är ett bra exempel på detta och där kommunen inte kan säga upp avtal då kommunen står utan egen kunskap och alternativ.
Sverigedemokraterna har i sin budgetreservation sedan flera år avsatt 1 miljon kronor för att påbörja arbetet med att överta ansvaret på något av kommunens äldreboende och har även utvecklat tankarna i text i vår budgetreservation. Socialdemokraterna har inte lämnat in någon budgetreservation, det vill säga de stödjer därigenom Moderaternas budget. Vi kan därför inte tolka deras inlägg i debatten på annat sätt än att inlägget är ren och skär populism.
Karl-Johan Persson (SD) Gruppledare SD Vellinge.
Lena Henrikson (SD) Ledamot i omsorgsnämnden
Gå till toppen