Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags att deklarera – tänk på det här

Från och med i dag är det möjligt att deklarera. För många räcker det med att bara godkänna deklarationen och då kan du få skatteåterbäringen redan till påsk. Men har du rätt till avdrag eller exempelvis har sålt en bostad är det mer att tänka på.

Nu öppnar årets deklaration. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Deklarationerna ska nu ha nått samtliga som har en inkomst att deklarera för 2019. Fler än någonsin, 3,6 miljoner personer, har i år fått sina deklarationer i en digital brevlåda. Men även de som fått dem på papper kan välja att deklarera digitalt.
– Om man kan rekommenderar jag alltid att man ska deklarera elektroniskt. Då får man teknisk hjälp med beräkningar av Skatteverkets verktyg, säger Annika Creutzer, fristående privatekonom.
De elektroniska verktygen kan hjälpa till med sådant som att räkna ut reavinsten på bostadsförsäljningen och om du har rätt till reseavdrag.
Den som inte behöver göra några ändringar eller tillägg i deklarationen och deklarerar senast den 31 mars får också sin eventuella skatteåterbäring redan i april. Skatteverket uppskattar att det rör sig om fyra miljoner personer som har möjlighet att få det.
En nyhet i år är att det inte skickas ut kontrolluppgifter på lön och pension. Arbetsgivare rapporterar numera in uppgifter om löner månadsvis till Skatteverket.
Många uppgifter är redan förtryckta i deklarationen, till exempel uppgifter om investeringssparkonton (ISK-konton), räntor, fondförsäljningar och gåvor till ideella organisationer. Det är återigen möjligt att få skattereduktion för gåvor.
De som har sålt en bostad, aktier eller är företagare behöver som vanligt deklarera det i särskilda formulär.
– Titta igenom anvisningarna vad du får och inte får göra. Ta tid på dig, säger Annika Creutzer.
Att sälja en bostad är något de flesta endast gör ett fåtal gånger i livet. När försäljningen ska deklareras finns det några saker att tänka på. Kostnader i samband med försäljningen är avdragsgilla, samt renoveringskostnader i viss utsträckning.
Kapitaltillskott som du gjort till bostadsrättsföreningen är också avdragsgillt.
– Kapitaltillskott är du med dina pengar stärkt föreningens ekonomi. Bostadsrättsföreningen ska skicka in kontrolluppgifter på det. Om de inte har gjort det, kontakta föreningen för att kontrollera det, säger Annika Creutzer.
Var noga med vad du tar upp i din deklaration. I år har Skatteverket sagt att man kommer att granska just bostadsförsäljningar, försäljningar av värdepapper och reseavdrag särskilt noggrant.
Ytterligare en sak att ta ställning till är om man vill ansöka om uppskov för reavinsten på bostadsförsäljningen. I januariöverenskommelsen, som gjordes mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna, finns en skrivning om att räntan på uppskovsbeloppet ska tas bort. Dock saknas detaljer om villkor och när det kan tänkas ske.
– Uppskovsskatten är i dag ganska hög i förhållande till att ta ett bolån på banken. Om man inte måste ansöka om uppskov är det ekonomiskt mest fördelaktiga att skatta för vinsten direkt, säger Annika Creutzer.
Sista dagen att deklarera i år är 4 maj.
Fakta

Viktiga datum för deklarationen

17 mars: Deklarationen öppnar.

31 mars: Sista dagen att deklarera för att få skatteåterbäringen i april (7–9 april) Gäller dem som inte har några ändringar eller tillägg att göra till deklarationen.

4 maj: Sista dagen att deklarera för alla.

9–12 juni: Skatteåterbäringen betalas ut till dem som deklarerade senast den 4 maj.

Augusti: Slutskattebeskedet skickas ut till de allra flesta.

12 november: Sista dagen att betala in eventuell restskatt.

Källa: Skatteverket

Gå till toppen