Annons

Annons

Annons

opinionCoronapandemin

Aktuella frågor
”Det är dags att vi alla kavlar upp ärmarna.”

Konsumtion är det bästa bidraget till att så många jobb som möjligt ska finnas kvar. Det bästa vi företagare kan göra är att fortsätta med långsiktiga investeringar och undvika uppsägningar, skriver entreprenören Dan Olofsson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det gäller att nu i coronakrisen klara av två saker samtidigt. Dels följa experternas råd om hur vi skyddar oss, dels hålla igång ekonomin så inte mängder med konkurser ödelägger landet.

Regeringen kom i måndags med ett bra och omfattande krispaket för svenska företag och jobb, brett förankrat med oppositionen. Likviditet är A och O för ett företags överlevnad. Att senarelägga tre månaders skatteinbetalningar genom automatisk reglering via skattekontot är ett utmärkt beslut. Att staten tar hälften av lönekostnaderna vid permittering och sjuklönekostnader under april och maj är utmärkt.

Jag tillhör inte precis dem som vanligtvis strör beröm över regeringen, men nu måste jag ge den en eloge för snabbt och kraftfullt agerande när det gäller jobb och företagande i ett mycket allvarligt läge, skriver Dan Olofsson.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Jag tillhör inte precis dem som vanligtvis strör beröm över regeringen, men nu måste jag ge den en eloge för snabbt och kraftfullt agerande när det gäller jobb och företagande i ett mycket allvarligt läge. Dessutom i fullt samförstånd med alla partier i riksdagen.

Annons

Trots alla insatser kommer landets ekonomi att drabbas hårt och ytterligare åtgärder kan behövas. Särskilt besöks- och resenäringen är utsatt för stora påfrestningar.

När nu landets politiker gör en kraftfull insats behövs också en bredare uppslutning i samhället. Självklart kommer hälsan först och jag ska inte här redovisa de råd folkhälsomyndigheten ger. De utvecklas i andra sammanhang och dem ska vi följa.

Men vi alla måste hjälpa till så att samhället fungerar och så att jobben finns kvar. Vi måste visa att vi kan finna vägar framåt i den hårda motvinden tills den mojnar.

Vi som är företagare har att hålla igång våra företag samtidigt som vi måste gå in för att skydda vår personal från smittrisker. Vi företagare vill så långt som möjligt göra så att vår personal har kvar sina jobb. Vi vill kunna arbeta med full styrka när utvecklingen vänder och går mot ljusare tider. Vår uthållighet är kopplad till likviditeten, att våra företag har pengar i kassan. Tillfälliga permitteringar som ändå ger 90 procent i lön är en bättre lösning än uppsägningar.

Nu utvecklas också en lång räcka av åtgärder för att mildra effekterna av coronaviruset. Såväl företagare som anställda ser möjligheter att arbeta hemma, digitala möten smittar inte och spar tid, på arbetsplatsen kan man sitta mer åtskilda et cetera

Annons

I början av coronakrisen var hotbilden att industrier inte skulle få insatsvaror från Kina, alltså varor som används och förbrukas vid tillverkning av andra varor, och att det skulle stoppa produktion i Sverige. Kina vidtog kraftfulla åtgärder och deras produktion ökar igen.

Annons

Nu medför krisen en annan stor risk. Människor slutar handla. Utan intäkter tvingas företag i konkurs eller avvecklas. Alla landets invånare har nu ett ansvar för att hjulen ska rulla och jobben vara kvar.

Om du inte vill gå på restaurang så beställ hem eller hämta maten från restaurangen. Om du tänkt köpa nya kläder och inte vill besöka en butik, köp över nätet. Har du ändå tänkt att köpa en ny bil i år, gör det nu för då bidrar du till att jobben finns kvar.

Coronakrisen kan föra med sig flera positiva förändringar. Vi lär oss att det ofta fungerar bra med digitala möten – med eller utan bild. Vi lär oss att ibland arbeta hemma, något som medför flexibilitet och mindre resande. Politiker, som vet att jobben skapas i de små och medelstora företagen, inser det kontraproduktiva i att dessa företag ska behöva betala skatter till staten innan de fått betalt av sina kunder. Det hämmar företagens möjligheter att anställa.

Kampen mot corona är ett lagarbete. Alla har olika roller. Det bästa vi företagare kan göra för jobben är att fortsätta med långsiktiga investeringar och undvika uppsägningar. För alla gäller att konsumtion är det bästa bidraget till att så många jobb som möjligt ska finnas kvar.

Passivitet och handlingsförlamning tar oss inte genom kriser. Det är dags att vi alla kavlar upp ärmarna.

Dan Olofsson, entreprenör och ägare till Danirkoncernen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan