Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gymnasister i Lund om coronastoppet: ”Kommer att kräva självdisciplin”

Lunds gymnasister går mot en terminsavslutning olika alla andra. Men för dem som sett fram emot en rusig studentvår är osäkerheten stor om vad som väntar.

Det är en ovanligt lugn dag på Polhemsskolan. Hela dagen har vikts åt utvecklingssamtal och bara enstaka elever går ut och in tillsammans med sina föräldrar.
Men det är också en ovanligt dramatisk dag. För på tisdagen kom besked om att alla Lunds gymnasieskolor stänger – och tusentals ungdomar och lärare tvingas gå över till distansundervisning.
Oscar Olsson, som går första året på ekonomprogrammet var på plats med sin mamma och pappa.
– Det blir en liten utmaning. Att man måste klara studierna på egen hand. Men man kan ju alltid gå ut och röra på sig i friska luften, då blir man ju klarare i huvudet, säger pappa Lars Olsson.
– Ja, det kan nog bli kämpigt för en del, säger mamma Helen Olsson.
– Man får ju ha lite mer disciplin än vanligt. Det blir ju att ta eget ansvar, säger Oscar Olsson.
Exakt hur undervisningen ska gå till är inte klart.
– Än så länge ska vi bara följa det som skrivits på V-klass, säger Oscar Olsson. Nästa vecka ska vi få veta mer.
Helen, Oscar och Lars Olsson.Bild: Emil Langvad
”Bara de hittar ett bra system för distansundervisningen kommer det här att fungera bra”, tror Kim Secher, som går i tvåan på Polhemskolan.Bild: Emil Langvad
Kim Secher läser andra året på ekonomiprogrammet.
– Bara de fixar ett bra system för distansutbildningen tror jag inte att det ska bli några större problem, säger hon.
– Däremot är det ju tråkigt att inte kunna träffa kompisar som vanligt. De avråder ju till och med från att man går ut på stan.
Polhemseleverna har än så länge inte fått veta särskilt mycket detaljer om hur studierna kommer att läggas upp.
– Lärarna säger att de ska återkomma, att de har möten om det här.
Inte bara skolan stänger – också idrottsevenemang, konserter och fester ställs in. ”Tråkigt”, säger kompisarna Tilda Carlsson och Louise Olsson.Bild: Emil Langvad
Tilda Carlsson och Louise Olsson går båda andra året på samhällsprogrammet.
– Det känns nytt och lite konstigt. Det känns som om allt stannar upp. Allt blir inställt: all sport, alla evenemang, till och med bio, säger Tilda Carlsson.
– Vi vet ju inte heller när det återgår till det vanliga igen. Man kommer ju att gå och vänta på vad man ska göra, säger Louise Olsson.
Motivationen kommer att bli lägre, gissar kompisarna Alex Lundin och Ebba Kåreby.
– Det kommer att bli svårare att vara med och vara aktiv och alert. Det känns himla konstigt att prata över en skärm, säger Alex Lundin. Man får inte samma connection som man brukar få.
– Jag tror det blir sämre, fyller Ebba Kåreby, som går andra året på naturprogrammet.
Skolan är dessutom inte bara undervisning.
– Att sitta tillsammans på rasterna, äta skollunch tillsammans, allt det där kommer ju att försvinna, säger Alex Lundin.
– Och hur länge kommer det att vara stängt? Det vet vi ju inte, säger Ebba Kåreby.
För de som som går sista året och alltså är på väg mot studenten hotar coronastoppet att ställa till med ytterligare problem och kanske besvikelser.
Så är det för Alex Lundin, som går i trean på naturprogrammet.
– Jag går mitt sista år. Och det känns verkligen …att det prickades in just det år jag ska ta studenten. Med balen, vår klassresa till Prag, det känns riktigt trist. Astråkigt faktiskt.
”Att det skulle pricka just den våren då man tar studenten. Det känns rätt trist”, säger Alex Lundin, här tillsammans med Ebba Kåreby.Bild: Emil Langvad
Gå till toppen