Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Universitetet ställer in alla föreläsningar och tentor

Lunds universitet övergår till distansundervisning. Tentor och föreläsningar med närvaro ställs in från och med onsdag, men bibliotek och läsesalar håller öppet.

Alla föreläsningar och tentor med närvaro ställs in från och med onsdagen när universitet övergår till distansundervisning. Samtidigt väljer man att inte låsa dörrarna: studenter och anställda har fortsatt tillgång till bibliotek, läsesalar och datasalar.
Beslutet är en direkt följd av regeringens rekommendation till alla högskolor att ställa in undervisning och examination med närvaro.
Universitetet ställer också in alla internationella utbyten som ännu inte påbörjats, fram till den 30 juni. Fakulteter och verksamheter får tillstånd att göra ändringar i kursplaner och examinationsplaner.
– Det är ju känsligt att göra det under pågående kurs, men nu tillåter vi det, så att man exempelvis kan ändra vanlig föreläsning till distansundervisning, säger Universitetets förvaltningschef Susanne Kristensson.
Utbyten är inställda både för svenska studenter och forskare som skulle ha åkt till andra länder och för internationella forskare och studenter som skulle kommit till Lund.
Susanne Kristensson samordnar Universitetets krisledningsgrupp som den senaste tiden har haft många möten. Situationen har förändrats så snabbt att gruppen nu träffas två gånger om dagen, en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen.
Till tisdagsförmiddagens möte var även rektor Torbjörn von Schantz och prorektor Sylvia Schwaag Serger inbjudna, eftersom ett nytt besked från regeringen väntades. Mötet inleddes med att alla gemensamt tittade på direktsändningen från regeringens presskonferens.
– Vi har ju jobbat för att vara så förberedda som möjligt. Och väldigt många verksamheter är förberedda, men det finns andra som har svårt med att övergå till distansundervisning. Hur bedriver man exempelvis teaterundervisning på distans? Laborativa verksamheter är ett annat problem, det är där vi ser de största bekymren, säger Susanne Kristensson.
Hur har ni resonerat när ni ställer in undervisning men håller bibliotek och läsesalar öppna?
– Vi bedömer precis som regeringen säger att de här åtgärderna behövs för att minska smittspridningen. Smittspridningen kan inte elimineras i samhället, men den ska minskas. Med de här åtgärderna kommer vi att minska smittspridningen väldigt mycket, men samtidigt kommer vi att kunna ha vissa viktiga funktioner i gång. Det är den bedömning vi gör nu, men det kan så klart förändras i framtiden.
Har ni i Universitetets krisledningsgrupp tillgång till egen medicinsk expertis?
– Vi har tillgång till expertis från Medicinska fakulteten, vi har kontaktpersoner som vi har använt, men vi går väldigt mycket på vad Folkhälsomyndigheten säger.
De råd ni har fått internt är i linje med vad ni hör från Folkhälsomyndigheten?
– Ja.
Universitetets rektor Torbjörn von Schantz säger att regeringens rekommendation att stoppa alla föreläsningar och tentor med närvaro inte var särskilt oväntat.
– Jag har respekt för regeringens beslut, vi tar detta på stort allvar, och nu gäller det att leva i den nya situation som vi är i. Samtidigt är det så att vissa utbildningsformer är svåra att sköta utan fysisk närvaro, och hur det ska gå att lösa detta vet jag inte riktigt än, men vi jobbar på det.
Kan ni tänka er att förlänga terminen?
– Vi är öppna för alla goda lösningar. Problemet är att vi inte vet om det här problemet är borta till försommaren. Sannolikt inte. Jag känner mycket med de studenter som kanske skulle ha tentat i morgon, vad ska de göra nu? Det är inte heller så lätt att skjuta upp undervisning till hösten, eller till nästa vår. Det är ett jätteproblem som vi vill lösa på ett sätt som är bra för studenterna, och med bibehållen kvalitet.
Gustav Ekström, ordförande Lunds universitets studentkårer och Torbjörn von Schantz rektor Lunds universitet under tisdagens presskonferens.Bild: Bengt Arvidson
Se presskonferensen i sin helhet här:
Gå till toppen