Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne kan ta in studenter och pensionärer i vården

Ytterligare tre personer har konstaterats smittade av corona i Skåne det senaste dygnet. Region Skåne undersöker möjligheten att ta in personal som i dagsläget inte är anställda inom vården för att förstärka upp bemanningen med anledning av virusutbrottet.

Region Skåne kan komma att ta in personal som normalt sett inte är anställda inom vården. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
”Det kan vara vårdutbildade studenter, pensionärer och de som inte jobbar hos oss i dag. Vi blir kontaktade av privatpersoner och företag som vill hjälpa till och tittar på förutsättningarna att förstärka”, säger Jan Lundin, förhandlingschef på regionens HR-avdelning
Det handlar om flera hundra personer, läkare och sjuksköterskor, som arbetar på olika vårdföretag inom den privata sektorn.
– Vi tittar på hur vi ska ta tillvara de här fantastiska initiativen. De ingår i planeringen om situationen förvärras. Det är en fråga om logistik, att bemanna där behovet finns, säger Lundin till tidningen.
Regionen ger även en generell dispens för att ta in bemanningsanställd personal för att underlätta när en verksamhet snabbt behöver förstärkning. Även vårdanställda är sjukskrivna eller hemma för vård av barn i en större utsträckning än normalt, vilket gör att bemanningsläget är ansträngt.
– Det är viktigt att alla vi som är friska hjälps åt. All vårdpersonal utan symtom behöver vara på jobbet, säger Jan Lundin.
Regionen uppger att man under fredagen fick en större leverans av skyddsutrustning. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Region Skåne är nu 209. Tre fler än igår.
Gå till toppen