Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Läkare i Malmö smittade av corona – avdelningar skär i verksamheten

Flera läkare och annan personal på Specialiserad kirurgi på Sus i Malmö har konstaterad eller misstänkt covid-19. Nu skär avdelningarna ner på verksamheten utan att ha möjlighet att testa all personal som uppvisar symtom.

Text

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Katarina Bexelius är verksamhetschef på Specialiserad kirurgi på Sus där hand-, plast- och käkkirurgi samt öron, näsa, hals-mottagningen ingår.

– Vi har flera sjuka läkare på vårt område, så är det. I dagsläget kan jag inte säga hur många, det vet bara respektive avdelning. Det finns covid-19-positiva fall men också många som är hemma för att avvakta förkylningar och andra misstänkta symtom, säger hon.

Annons

Annons

Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska en i personalen ha vistats flera dagar med symtom bland sina kollegor. Av sekretesskäl och för att bevara personalens personliga integritet vill Katarina Bexelius inte gå in på detaljer.

– Men jag kan säga så här, att rutinerna för hur vi hanterar smittan har ändrats över tid. Det som var rätt för några dagar sedan är inte rätt nu. Om jag tittar igenom min organisation kan jag inte se att någon person brutit mot rutinerna. Det är ingen som gjort fel på så sätt, säger hon.

Någon fullständig smittspårning, för att exakt ta reda på hur smittspridningen börjat, har inte gjorts på avdelningen. Det viktigaste är att följa riktlinjer, som att de med symtom stannar hemma, menar Katarina Bexelius.

Frånvaron av personal har påverkan på verksamheten.

– Vi måste prioritera för att lägga kraft på det som är viktigast just nu. Vi försöker även att inte ta in äldre patienter i riskzonen utan se vilka kontakter man kan sköta på distans.

En del personal håller sig hemma med milda förkylningssymtom eftersom det inte finns resurser att corona-testa dem.

– Vi gör enbart tester på nyckelpersoner som inte kan arbeta hemifrån. Som en kirurg som vi bara har en av eller en kontaktsköterska som också har en nyckelroll. Helst skulle vi vilja testa all vår personal men det finns det inte resurser till.

Annons

Vad tänker du om att flera i er personal blivit sjuka så här tidigt i epidemin?

Annons

– Många av oss kommer att bli smittade och då kan det vara bra att vi sprider ut oss över tid. Kanske är det så att några ska några vara sjuka nu i början och sedan kan de komma tillbaka. Det är obehagligt när ens medarbetare blir sjuka, men alla gör en fantastisk arbetsinsats för att hantera situationen, säger Katarina Bexelius.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan