Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malawis president blockerar nyval

Malawis president Peter Mutharika röstar i valet den 21 maj 2019. Arkivbild.Bild: Thoko Chikondi/AP/TT
Malawis författningsdomstol ogiltigförklarade i början av februari valresultatet från i fjol och beordrade nyval inom 150 dagar. Men för att domstolens beslut ska verkställas krävs godkännande från högsta politiska ort, och det tänker den sittande presidenten Peter Mutharika inte ge.
– Det är presidentens uppfattning att de åtgärder som föreslås strider mot Malawis grundlag, säger talespersonen Mgeme Kalilani på en presskonferens.
Mutharika tillträdde 2014 och lyckades i fjol med knapp marginal säkra en andra mandatperiod. Författningsdomstolen slog emellertid fast att valet präglats av ”omfattande, systematiska och allvarliga” oegentligheter.
Presidenten har dock överklagat författningsdomstolens beslut till landets högsta domstol, som väntas ta upp målet i april.
Gå till toppen