Vid tiotiden på tisdagen kom besked från statsminister Stefan Löfven (S). Elever på gymnasiet och i vuxenutbildning ska från onsdagen inte vara i skolan.
I Malmö berörs ungefär 6 000 gymnasister i kommunala gymnasieskolor och runt 5 000 elever i fristående gymnasier.
En av de fristående skolorna är Kunskapsgymnasiet i Västra hamnen.
Evelina Andersson och Nawal Mahmud läser båda i trean på samhällsprogrammet.
När Sydsvenskan dyker upp strax före lunch har beskedet precis nått dem. Evelina Andersson fick det via sin mamma. Deras klass skulle egentligen ha haft fyra lektioner på onsdagen, men tre är inställda eftersom lärare är sjukskrivna eller borta av andra skäl.
– Det som känns jobbigast är att man inte kommer att kunna umgås på samma sätt. Det känns jobbigt att vara tvungen att vara hemma – för säkerhets skull, säger Evelina Andersson.
Annons
Annons
– Just nu har vi 14 sjuka lärare. Alltfler har varit sjuka eller hemma. Det här har redan påverkat oss både i och utanför skolan. Jag vågar inte ta i handtagen på bussen. Och jag blev stressad i lördags när Danmark stängde gränserna, säger Nawal Mahmoud.
Hur känns det för er som bara har månader kvar till studenten?
– Det känns lite stressigt att gå sista året. Kanske kommer de att ta lördagar eller en del av vårt sommarlov? Men vi kan offra våra dagar för att hålla samhället friskt, säger Nawal Mahmoud.

Lazar Golubovic och Wahhab Dabbagh läser andra året språkintroduktion på Kunskapsgymnasiet.
Bild: Bengt Arvidson
Wahhab Dabbagh och Lazar Golubovic går andra och sista året på språkintroduktion på Kunskapsgymnasiet. Hemma talar de arabiska respektive serbiska – och oroas över att de den närmaste tiden inte kommer att prata lika mycket svenska.
– Det är det värsta. Annars hoppas jag att vi inte ska påverkas så mycket eftersom vi ska ha alla lektioner online, säger Lazar Golubovic.
Deras mål är att kunna börja ett vanligt gymnasieprogram till hösten.
Khizar Khizar och Saqib Ali läser programmet språkintroduktion på Kunskapsgymnasiet i Malmö. De välkomnar beskedet om distansundervisning. Hör mer i videon här:
Utanför Sankt Petri skola träffar Sydsvenskan fyra elever från samhällsprogrammet, strax efter beskedet om skolstängning – och innan de ännu hunnit få information om vad som egentligen ska hända.
Annons
Ändå känner Petrieleverna förståelse för beslutet och förtroende mot skolledningen.
För dem, och andra elever på kommunala gymnasieskolor, inleds stängningsperioden med en sedan tidigare planerad studiedag på onsdagen.
Annons

Agnes Karlsson Lundin, 17 år, har inte medverkat på distanskurser tidigare och tycker därför det är svårt att spå kring hur det kommer gå.
Bild: Sara Johari
– Det är skönt att det vidtas åtgärder men jag är lite orolig för hur undervisningen kommer att vara. Man är ju van vid att kunna fråga lärare och få direkt feedback, sen vet man ju inte hur länge det kommer pågå. Men jag tror det kommer gå bra, säger Agnes Karlsson Lundin.

Elsa Wallman, 17 år, säger att resultatet kommer att bero väldigt mycket på hur bra skolorna får till distansundervisningen.
Bild: Sara Johari
– I vår klass bollar vi klasskompisar mycket med varandra så det kommer bli konstigt att inte göra det. Och att inte träffa sina kompisar när alla sitter hemma, säger Elsa Wallman.

August Ramberg, 17 år, bor i Gislövs läge och pendlar till Malmö. Han oroar sig för att beslutet kommer slå mot hans sociala liv.
Bild: Sara Johari
– Rektorn har varit väldigt bra på att skicka ut informationsbrev. Annars är jag lite orolig för att lärarna kommer göra olika med distansundervisningen. Men det är svårt att planera en pandemi, säger August Ramberg.

Viktoria Palm, 17 år, tycker att lärarna har varit väldigt flitiga i att ta upp vad som gäller när vardagen förändras och svarat på frågor.
Bild: Sara Johari
– Man är ju lite orolig för att skolan inte kommer att funka, det är klart man tänker på betygen när man går kurser. Sen kan det ju dra in på sommarlovet, säger Viktoria Palm.