Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mästerskap där idrotten hamnat i skuggan

Fotbolls-EM är det senaste i raden av mästerskap som flyttas på grund av coronaviruset. Men det är inte första gången som yttre omständigheter skapat mästerskapskaos. Här är några uppmärksammade exempel genom åren.

Fotbolls-VM 2003 fick flyttas från Kina till USA på grund av sarsepidemin. Arkivbild.Bild: Jack Mikrut/Scanpix/TT

Ryttarolympiaden, 1956, Stockholm

För många är OS i Sverige främst förknippat med sommarspelen 1912 i Stockholm. Men faktum är att det även 1956 hölls tävlingar på svensk mark under olympisk flagg. När Internationella olympiska kommittén först röstade för att spelen skulle hållas i Melbourne missade delegaterna att ta i beaktning Australiens tuffa regler kring införsel av boskap, vilket ledde till att Sverige i stället blev arrangör för ryttartävlingarna.

Olympiska sommarspelen, 1972, München

Mitt under brinnande OS i Västtyskland gisslantogs och mördades elva israeliska idrottare av en grupp palestinska terrorister. Gruppen, som kallade sig ”Svarta september”, krävde att Israel och Västtyskland skulle släppa hundratals fångar i utbyte mot gisslan. Spelen pausandes, men återupptogs efter en sorgedag.

Olympiska sommarspelen, 1980 och 1984, Moskva och Los Angeles

Efter att Sovjetunionen i december 1979 invaderat Afghanistan valde över 60 länder att bojkotta OS i Moskva. Däribland USA, Norge och Kina. USA:s president Jimmy Carter ville ursprungligen att mästerskapet skulle flyttas eller ställas in om Sovjetunionen inte drog tillbaka sina trupper. Som ett svar på detta deltog inte Sovjetunionen, tillsammans med flera andra sovjetvänliga länder, i följande sommar-OS i Los Angeles.

Fotbolls-VM, 2003, Kina/USA

Strax innan Kina för andra gången skulle anordna fotbolls-VM för damer drabbades Asien av sarsepidemin. Smittan, som också är en typ av coronavirus, hade sitt ursprung i södra Kina och det internationella fotbollsförbundet Fifa valde därför att flytta turneringen till USA. För svensk del blev mästerskapet en succé och man tog VM-silver.

Afrikanska mästerskapen, 2015, Marocko/Ekvatorialguinea

Hösten 2014 satte skräcken för ebola sina klor djupt i Västafrika med utbrott i flera länder. Det tilltänka värdlandet Marocko ville skjuta upp mästerskapet då man vägrade arrangera det över tilltänkt tidsperiod. I november 2014, med bara två månader kvar till mästerskapet, meddelade Afrikanska fotbollsförbundet att Ekvatorialguinea tar över värdskapet.
Gå till toppen