Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Cars Stenfeldt

Mångårige sportjournalisten Carl-Gustaf ”Cars” Stenfeldt har avlidit. Han skulle nästa månad ha fyllt 92 år.

I den tidiga journalistkarriären tog han signaturen Cars och det namnet följde honom genom livet. Få visste hans dopnamn, men Cars var allmänt känd.
Han föddes i Helsingborg och började arbeta som journalist på Mellersta Skåne i Eslöv 1946. Han har också arbetat på Helsingborgs Dagblad, Hässleholms Dagblad, Lunds Dagblad, Bärgslagsbladet, NST/Öresunds-Posten, Ystads Allehanda och Kvällsposten.
1962–1992 var han på Expressens Malmöredaktion, där han också var redaktionschef.
I början av 1970-talet valdes Cars till ordförande i Malmö Idrottsjounalisters Klubb, sammanslutningen för alla skånska tidningar.
Men till följd av den ton som rådde i de kretsarna tyckte Cars, att det var lite futtigt att kallas sig ordförande. Han blev i stället vår President.
Efter några år blev Cars även ordförande för Svenska Sportjournalistförbundet. Ett uppdrag som fyllde hans tid båda intensivt och under en lång tid.
I både text och tal hade Cars förmågan att uttrycka sig med humor. Han var en herre med glimten i ögat. Långa monologer var hans specialitet.
Under sportjournalisttiden var det framför allt fotboll och handboll som Cars sysslade med. Han var utsänd på ett flertal mästerskap i de sporterna.
Dessutom skrev Cars en bok om MFF:s väg fram till Europacupfinalen 1979.
Trots det var det hans barndoms klubb BK Drott i Helsingborg som stod honom närmast hjärtat. Om den klubben kunde han prata både länge och väl.
Håkan Malmström
f d sportjournalist
Gå till toppen