Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Om nazisterna hade fått makten i USA

I kontrafaktiska ”The plot against America” blir flygarhjälten och antisemiten Charles Lindbergh USA:s president, med Hitlers bistånd. Michael Tapper ser tv-serien på HBO Nordic som är baserad på Philip Roths roman.

John Turturro spelar en konservativ rabbin som sluter upp bakom den antisemitiska presidenten Charles Lindbergh i kontrafaktiska ”The plot against America”, baserad på Philip Roths roman.Bild: HBO Nordic
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Philip Roths roman ”The plot against America” – på svenska: ”Konspirationen mot USA” – publicerades 2004. Men det var först efter presidentvalet 2016 som manusförfattarna David Simon och Ed Burns (”The wire”, ”Generation kill”) ansåg att tiden var mogen för en tv-filmatisering. I boken blandar Roth minnen av antisemitismen han mötte under sin uppväxt i 1930- och 1940-talens Newark, New Jersey, med ett kontrafaktiskt scenario om hur flygarhjälten och republikanen Charles Lindbergh vinner över demokraten Franklin D Roosevelt och blir USA:s president i valet 1940.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen