Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tufft jobb väntar för skolor – och elever

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga. Regeringen förbereder en lag för att senare även kunna stänga förskolor och skolor.

Matilda Ernkrans (S), ministern för högre utbildning och forskning, Anna Ekström (S), utbildningsminister (S), statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, under pressträffen i Stockholm.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Stängningen är ett led i att försöka hindra coronasmittan.
– Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds, säger Löfven..
Det är Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler.
På frågan om gymnasielever och studenter kommer att kunna sprida coronasmittan genom att hänga på stan i stället svarar Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.
– Jag tror att gymnasieelever och studenter är så pass mogna att de kan hantera det.
Statsminister Löfven understryker att det som nu meddelats inte innebär ett ”extra skollov” för gymnasieelever. De förväntas delta i undervisning hemifrån, till exempel genom distansundervisning eller egna studier.
Utbildningsminister Anna Ekström fyller på med förmaningen att detta inte är ett tillfälle att vara ute och festa utan att sitta hemma och plugga.
Ekström räknar med att elever som går ut gymnasiet till sommaren ska kunna få sina avgångsbetyg i alla fall, trots att gymnasieskolorna stängs under en tid. Hur länge stängningen pågår är oklart.
Ekström hänvisar till att den förordning regeringen beslutade om i fredags ger gymnasieskolorna flexibilitet, till exempel att förlänga terminen in på sommarlovet.
– Jag ska inte sticka under stol med att det blir ett svårt arbete för gymnasieskolorna och även eleverna, säger hon.
Grundskolor och förskolor stängs däremot inte i detta skede.
– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.
Anledningen till att undervisningen i grundskolorna inte stängs är bland annat att det kan tvinga föräldrar till barn på förskolan och lågstadiet att stanna hemma från jobbet.
Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller har andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.
Riksdagen snabbehandlar därför en tillfällig lagstiftning för att hantera en situation där även grundskolor stänger.
– Den lagstiftning som vi nu förbereder kommer, om den går igenom i riksdagen, att ge en möjlighet för kommunerna att erbjuda barnomsorg, förskola och fritids till vissa yrkesgrupper. Den möjligheten finns inte med dagens lagstiftning där alla ska behandlas lika, säger utbildningsminister Ekström.
Vilka yrkesgrupper som ska ha rätt till barnomsorg är ännu inte bestämt, men det kan till exempel handla om vårdpersonal, brandmän och polis.
Riksdagen väntas klubba lagen på torsdag. Den bemyndigar regeringen att ta fram en förordning som möjliggör skolstängning och att välja ut vilka yrkesgrupper som då ska erbjudas barnomsorg.
Gå till toppen