Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vår klasskamrat riskerar att tvingas lämna sin pappa och sin bror

Diyora Pazilova går på Malmö Latinskola med sina klasskamrater, som har skrivit dagens insändare.Bild: Johan Pihlemark
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vi är NA17B som går på Malmö Latinskola. Vår klass består av 31 elever, men risken finns att vi nu ska bli 30. Vår klasskamrat Diyora Pazilova, som nyligen fyllt 18 år, har precis som alla oss andra hela livet framför sig, med skillnaden att hon riskerar skiljas från sin familj och bli utvisad till Kazakstan. Hon riskerar därmed att ryckas från ännu en familj, vår klass. En klass som har kämpat igenom naturlinjen tillsammans i snart tre år, vilket har fört oss extremt nära varandra. Om tre månader tar vi studenten tillsammans, och vi borde oroa oss över balklänningar och studentmössor. Istället oroar vi oss över Diyoras säkerhet.
Diyora har studerat i svensk skola sedan 2012. Diyora har alltid drömt om att i framtiden hjälpa människor i samhället, men när det är hon som behöver hjälp vänder myndigheterna ryggen till. Diyora är uigur, född i Kazakstan men uppväxt i Sverige och Kina. Hennes pappa och bror är medborgare i Kina och hon och hennes mamma är medborgare i Kazakstan. Efter att hotet mot uigurer blev känt flyttade familjen för åtta år sedan till Sverige där de påbörjade sina liv på nytt. Eftersom familjen har olika medborgarskap riskerar Diyora och hennes mamma att splittras från Diyoras pappa och bror, eftersom det inte går att konkret bevisa hotet Diyora kommer utsättas för som uigur i Kazakstan. Detta trots att hotet mot uigurer är större än någonsin, och Kina har stort inflytande över Kazakstan.
Diyora är en lika viktig del av vår klass som alla andra, och en lika viktig del av Sverige som alla andra. Därför har vi startat en namninsamling med hashtaggen #LetDiyoraStay på Facebook. Vi uppmanar nu alla att ta sitt personliga ansvar och agera, och att skriva på namninsamlingen för att låta oss ta studenten tillsammans. Tack för er hjälp!
NA17B, Malmö Latinskola
Gå till toppen