Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vårt ansvar är tydligt. Vi ska hålla samhällets funktioner igång.”

Kommunerna är på många sätt ryggraden i samhällsbygget och har klarat av tuffa påfrestningar förr. Det ska vi göra även denna gång, skriver Peter Danielsson (M) och Jan Björklund (S), kommunstyrelsens ordförande respektive vice ordförande i Helsingborg.

Just nu jobbar många människor i Helsingborg hårt för att rusta för de kommande månaderna, skriver artikelförfattarna.Bild: Emil Langvad
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
WHO beskriver nu coronautbrottet som en pandemi och Folkhälsomyndigheten har höjt risken för smittspridning i Sverige till mycket hög. Samhället står inför en prövning som vi inte tidigare har stått inför. Många känner helt naturligt stor oro. Den oron tar vi på största allvar, men vi vill samtidigt mana till lugn. Det gäller att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, agera klokt och övervägt.
Smittan är här och vi behöver alla göra vårt yttersta för att tillsammans, så långt det är möjligt, hejda och fördröja smittspridningen.
Vi inser att coronaviruset sannolikt påverkar samhället under en längre tid. Därför är det viktigt att vi vidtar rätt åtgärder vid rätt tidpunkt och att Helsingborgs samhällsviktiga verksamheter hålls igång. Kommunerna är på många sätt ryggraden i samhällsbygget och har klarat av tuffa påfrestningar förr. Det ska vi göra även denna gång.
I Helsingborg har vi i två veckor kommunicerat vikten av att stanna hemma om man känner sig det minsta förkyld, ökat informationen om behovet av handhygien och uppmanat alla att undvika besök på äldreboenden och LSS-boenden.
Vi samverkar med Länsstyrelsen, Region Skåne och andra myndigheter. Vi vet att sjukvården kommer att utsättas för hårt tryck. Därför för vi dialog med Helsingborgs lasarett om hur vi kan bistå sjukvården på bästa sätt.
Helsingborgs krisledning är sedan två veckor tillbaka aktiverad och fattar löpande beslut om hur staden ska agera. Vi förbereder oss och tar höjd för ett långt förlopp. Helsingborgs stad har väl genomarbetade pandemiplaner för att garantera att stadens verksamheter är uthålliga över tid. Det är viktigt eftersom coronavirusets effekter inte kommer att klinga av efter några veckor, det tar sannolikt månader.
Vårt ansvar är tydligt. Vi ska hålla samhällets funktioner igång. Vi är övertygade om att vi kan klara det om vi alla hjälps åt.
Till alla som bor i och omkring Helsingborg riktar vi följande uppmaningar:
• Håll er kontinuerligt uppdaterade om myndigheternas rekommendationer.
• Uppvisar ni symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, håll er hemma och avstå från sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och är viktigt för att bidra till att minska spridningens omfattning eller fördröja den. Det är också viktigt att ni är symptomfria två dagar innan ni går tillbaka till arbetet för att inte smitta.
• Har ni en granne som är i riskgruppen, hör gärna av er och fråga om ni kan bistå med att handla mat eller mediciner. Nu mer än någonsin kommer det att märkas att vi har många ensamhushåll i Sverige och Helsingborg. Vi behöver hjälpa varandra.
Sverige har tillsammans med en handfull andra länder valt att lyssna på expertmyndigheter när det gäller åtgärder mot coronaviruset. I Sverige drar Folkhälsomyndigheten tillsammans med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap upp riktlinjerna för hur Sverige ska agera. Vår bedömning är att det är viktigt att lyssna på deras råd. De sitter på den mest aktuella informationen och har tillgång till experter som vi inte har.
Coronaviruset är ett nytt virus, vilket gör att ingen tvärsäkert vet vad som är den bästa vägen framåt. Saker kan förändras snabbt i takt med att kunskapen ökar. Därför är det viktigt att vi alla håller oss informerade om utvecklingen. Helsingborg stad uppdaterar löpande information på www.helsingborg.se. Aktuell information publiceras också kontinuerligt på www.folkhalsomyndigheten.se och www.skane.se.
Just nu jobbar många människor i Helsingborg hårt för att förbereda och rusta för de kommande månaderna. Vi vill passa på att tacka alla som upprätthåller viktiga samhällsfunktioner. Era insatser är viktiga i vanliga fall, men nu är de extra betydelsefulla.
Danmark stängde gränsen i förra veckan, men den danska folkhälsomyndigheten höll med den svenska som menar att stängda gränser inte kommer att förhindra att smittan sprids. Vårt fokus ligger istället på att göra allt vi kan för att fördröja och hindra smittspridningen. Med andra ord plana ut kurvan så att sjukvården klarar av det ökade antalet som är i behov av olika former av vård. Det är vår viktigaste uppgift. Det kräver att vi alla, var och en av oss, vidtar försiktighetsåtgärder och tar ansvar.
Peter Danielsson (M, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
Jan Björklund (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Helsingborg
Gå till toppen