Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vi accepterar inga försämringar av anställningstryggheten

Kollektivavtalets dag 17 mars påminner om att kollektivavtalen ger oss högre lön, motverkar lönedumpning, ger högre pension, OB- och övertidsersättning, och för många även längre semester med mera. De är viktiga både för våra arbetsförhållanden och vår ekonomi. Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C hotar nu kollektivavtalen och den svenska modellen. En utredning jobbar med att förändra lagen om anställningsskydd (LAS) så att företag lättare ska kunna säga upp personal. Förslag som övervägs är ytterligare undantag i turordningsreglerna och att uppsägning även skall kunna ske av personliga skäl utan saklig grund.
Görs LAS mer arbetsgivarvänlig innebär det en maktförskjutning som missgynnar fack och anställda och leder till sämre villkor. För många företag skulle det innebära att incitamentet att teckna kollektivavtal skulle försvinna. Färre kollektivavtal leder sannolikt till färre fackligt anslutna och sämre arbetsvillkor. Och vem vill bli fackligt aktiv om man kan sägas upp utan saklig grund? Den svenska modellen, där fack och arbetsgivares överenskommelser är centrala, riskerar att helt vittra sönder.
Vänsterpartiet kommer inte att acceptera några försämringar av anställningstryggheten eller av fackens villkor. Därför hotar vi att fälla regeringen om förslagen från utredningen läggs fram. Istället för att försämra vanliga människors rättigheter menar vi att anställningsskyddet ska stärkas.
Ändra LAS för att motverka hyvling av personalens sysselsättningsgrad, det vill säga att arbetsgivaren ger anställda färre arbetstimmar och drar ner från heltid till deltid
Minska de otrygga anställningarna och avskaffa allmän visstidsanställning. Det ska krävas särskilda skäl för att anställa någon tillfälligt.
Vänsterpartiet kommer fortsatt att arbeta för att stärka anställningstryggheten, arbetsvillkoren och kollektivavtalens roll såväl i Sverige som i Malmö.
Anders Andersson Oppositionsråd (V)
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen