Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU: Ryssland sprider desinformation om corona

Ryska medier pekas ut för att sprida falska nyheter om coronaviruset för att skapa panik och misstro i väst. De leker med folks liv, anser EU-kommissionen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskriver anklagelserna om en rysk desinformationskampanj om coronaviruset som ogrundade. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
”Det pågår en omfattande desinformationskampanj från statliga ryska och Kremlvänliga medier om covid-19”, står det i en rapport från EU:s utrikestjänst, EEAS, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.
”Det överordnade målet med Kremls desinformation är att fördjupa hälsokrisen i västländer”, fortsätter dokumentet, ”i linje med Kremls bredare strategi att försöka omstörta samhällen i Europa”.
Den ryska strategin går ut på att sprida motsägelsefulla, förvirrande och felaktiga uppgifter för att göra det svårare för myndigheter att nå ut med sin kommunikation om pandemin, enligt rapporten.
Ryssland nekar till anklagelserna.
– Återigen talar vi om ogrundade anklagelser som troligen är ett resultat av antirysk besatthet, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt Reuters.
Precis som vanligt, konstaterar EU-kommissionen.
– Det officiella ryska svaret är att de tar avstånd från det och säger att det inte är de. Men när vi pratar om desinformation, myter och falsk information om coronaviruset så betonar vi alltid att källorna finns antingen i Ryssland, eller så kan de knytas till tjänster som är eller har varit Kremlvänliga, konstaterar kommissionstalesmannen Peter Stano på en pressbriefing i Bryssel.
EU:s organ för att hålla koll på falska nyheter och desinformation har ytterligare förstärkt sin granskning med anledning av coronaviruset. Målet är att hitta och peka ut syndarna – och i bästa fall hoppas att de kan förmås att ta bort eller rätta falskt material.
– Det här kommer inte bara från Ryssland, de är inte den enda källan. Men vem som än gör det här så leker de med folks liv, säger Stano, som har klara råd till dem som söker efter information om virusspridningen.
– Dubbelkolla, trippelkolla. Gå till medier som ni verkligen litar på och titta på källorna. Var väldigt försiktiga! säger Peter Stano i Bryssel.
Fakta

Desinformation om corona

EU:s enhet mot falska nyheter och desinformation listar på sin webbplats, euvsdisinfo.eu, en rad försök att sprida osanna uppgifter om coronaviruset. Här är några av dem:

* Coronaspridningen kontrolleras av de stora läkemedelsföretagen som vill tjäna mer pengar – ryska nyhetsbyrån Ria-Fans tv-kanal Fan-TV, den 29 januari.

* Internationella medier utnyttjar coronaviruset för att flytta uppmärksamheten från obekväma ämnen som till exempel brexit – ryska nyhetssajten Sputniks spanska utgåva, den 6 februari.

* Viruset spreds av USA:s militär från ett hemligt kinesiskt laboratorium för att hämnas på kineserna – ryska tv-kanalen Ren TV, den 8 februari.

* Smittan används av britterna för att försöka få kontroll över Kinas industriområden, precis som under 1800-talets opiumkrig – ryska nyhetssajten Sputniks vitryska utgåva, den 11 februari.

* Oppositionen i Vitryssland vill smitta miljontals för att skapa panik och ta makten i en statskupp – vitryska nyhetssajten Podneprovie.info, den 18 februari.

Källa: Euvsdisinfo.eu

Gå till toppen