Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Han skänker 10 000 liter desinfektionsmedel per dag: ”Man kan inte tjäna pengar på elände”

Stefan Fischlein tillverkar maskiner som gör desinfektionsmedel av vatten och salt. Krisen gav honom en idé. Med start på fredag skänker han bort 10 000 liter per dag av sin produkt på ett industriområde i Ystad. Och erbjuder sig även att låna ut maskiner till skånska kommuner.

Text

Telefonen ringer i ett den här onsdagsmorgonen på Anolytech. Stefan Fischleins dotter Felicia svarar de flesta, men försöker ibland få pappa att förstå att han behöver ta några samtal.

Bild: Jonas Nyrén

Annons

I en landsvägskorsning utanför Ystad ligger ett litet företag. Vanliga onsdagsförmiddagar är tempot lagom på Stefan Fischleins gårdsfirma Anolytech. Här tillverkas de maskiner som producerar desinfektionsmedel baserat på hypoklorsyra, den svaga syra som uppstår när klor löses i vatten. Lika effektivt på virus och bakterier som handsprit.

Det här är ingen vanlig dag.

Hans dotter Felicia Fischlein kommer utspringande med ett headset på huvudet.

– Nu ringde de från Krisinformation.se. Och Ystad kommun hör av sig hela tiden.

Ute i produktionsrummet trillar det in människor: någon från ett äldreboende, en kvinna från Ystads hamn och en ägare till två gatukök. De har plastflaskor och dunkar i händerna.

Annons

Djungeltrumman heter Ystads Allehanda. I en artikel publicerad på morgonen har Stefan Fischlein berättat att han från fredag kommer att skänka desinfektionsmedel till alla som vill ha, i en snabbt ihopskruvad anläggning på Industrigatan i Ystad.

Annons

– Vi ser överallt att folk skriker efter desinficeringsmedel. Då sa vi att vi sätter upp en maskin.

Inuti varje enhet skiljs natriumet ut ur saltet och sköljs bort. Då bildar hypoklorsyra i vattnet. ”Det är samma klorförening som människan bildar i magen och som följer med blodet ut och släpps där vi har en infektion för att döda bakterier”, förklarar Stefan Fischlein.

Bild: Jonas Nyrén

De som är här idag har inte kunnat vänta. Och Stefan Fischlein häller upp det som finns färdigproducerat.

– Vi har en kris. Jag räknar med att den krisen inte varar i all evighet. Kan vi hjälpa människor att dämpa oron när det inte finns handsprit så vill vi göra det.

Den vanliga affärsidén handlar om att hyra ut maskinerna som tillverkas här inne, så att kunderna kan producera sitt eget desinfektionsmedel. Antingen som vattenrenare, då mindre än en halv procent hypoklorsyra tillsätts dricksvattnet. Eller som medel att desinficera ytor med, då några procent av klorföreningen tillsätts varje liter vatten.

Inuti varje enhet skiljs natrium från vanligt salt, natriumklorid. Med rätt nivå på ph-halten (6,5) uppstår hypoklorsyra i vattnet.

Said Abu al Saud är en av sju anställda. Han monterar de enheter som sedan tillverkar medlet ute hos kunderna.

Bild: Jonas Nyrén

Annons

Typiska kunder är bönder som vill låta sina djur kunna dricka ur samma kar utan att smitta varandra. Eller en norsk leverantör som levererar färsk lax till Ryssland, där inte en enda bakterie av fel sort får följa med.

Annons

Privatkonsumenter som bara vill döda eventuella virus på händerna har han mindre erfarenhet av. Kunderna som kommer till industriområdet får ha med sina egna dunkar.

Ovanpå det har han bestämt sig för att erbjuda de maskiner som inte är reserverade till andra kommuner i Skåne, så att de själva kan producera desinfektionsmedel.

– Kan jag hjälpa så gör jag det på mitt sätt. Jag har ett starkt bolag som klarar av att ligga ute med maskiner i ett år i värsta fall.

Bolaget startade han i en första omgång 2008. Affärsidén fick en rad utmärkelser. Men när större investerare kom in och ville driva företaget åt ett annat håll så lämnade Stefan Fischlein bolaget.

De nya ägarna gick i konkurs och Stefan Fischlein kom tillbaka genom att köpa konkursboet 2017.

Idag finns bolaget även i Norge och Danmark. Hemma i Sverige är de sju anställda och har en omsättning på knappa 15 miljoner.

Kent Olsson, till vänster, har kommit från brunnstillverkaren BLS Industries där man har slut på handsprit till de anställda. Birthe Mårtensson, till höger, väntar på sin tur. Hon är syster till Stefan Fischlein och driver gatukök.

Bild: Jonas Nyrén

Stefan Fischlein tappar upp en flaska till och pratar med kvinnan från Ystad hamn. Om att han hört att någon på nätet tagit 750 kronor för en liten flaska handsprit.

– Man kan inte tjäna pengar på elände.

Felicia Fischlein kommer springande med sitt headset igen.

– Pappa, nu har du en lång lista med viktiga samtal på kontoret.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan