Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Handelskrig hotar sanningen om corona.

Donald Trump pekar finger.Bild: Evan Vucci
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Kinesiska myndigheters insatser mot coronavirus har haft god effekt. Eller? Efter en tids rapportering om att spridningen minskat kommer vissa uppgifter om att den tagit ny fart i delar av Kina. Och trots stort behov av korrekt information blir det nu ännu svårare att få en trovärdig bild. Peking tvingar minst tretton reportrar från ansedda amerikanska tidningar att lämna landet.
Inom en dryg vecka ska korrespondenter från New York Times, Wall Street Journal och Washington Post ha lämnat ifrån sig de presskort som krävs för att arbeta som journalist i Kina. Det är andra gången på kort tid som Peking vidtar sådana åtgärder. Redan i februari tvingades tre reportrar från Wall Street Journal att lämna landet eftersom kommunistregimen ogillade rubriken på en av tidningens ledarartiklar. Dessförinnan hade Kina inte utvisat några utländska journalister sedan 1998.
Visst har Washington nyligen beslutat att beteckna fem statliga kinesiska medier som verkar i USA som utländska beskickningar. Men den huvudsakliga förklaringen till att Peking drar in amerikaners presskort ligger sannolikt djupare än så. Det utdragna handelskriget har försämrat relationen väsentligt mellan de båda ekonomiska stormakterna. Och när de om inte annat borde kunna stå eniga i kampen mot coronavirus drar de istället varandra i smutsen med hjälp av pandemin.
Den amerikanske presidenten Donald Trump har, sin provokativa vana trogen, twittrat om "det kinesiska viruset". Samtidigt har företrädare för den kinesiska regimen spritt konspirationsteorin om att smittan förts till Kina av amerikansk militär.
Varken Washington eller Peking driver någon värdig linje. Men skillnaden kan noteras: medan Kinas största medier kontrolleras av regimen är USA:s jämt och ständigt i luven på Trump.
Oberoende amerikanska medier böjer sig inte för politiska intressen. Just därför behövs deras bevakning i Kina så väl. Måtte sanningen om smittspridningen inte bli offer i handelskriget.
Gå till toppen