Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Hemgjord disciplin.

Tusentals jobbar hemifrån.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det finns risker med att jobba hemifrån.
Lisa Magnusson i DN pekar på att hemmaisolering kan bli katastrof för somliga elever, de i dysfunktionella familjer, där våld kan blossa upp och barn fara illa. Jo, men i rättvisans namn bör nog sägas att hemmen, faktiskt, också kan rädda en och annan från skolgårdsmobbning och andra grymheter.
Med start på onsdagen inställdes traditionell undervisning vid de flesta gymnasieskolor och högre utbildningar i Sverige. I coronatider är det distansundervisning som gäller. Snart kan även grundskolor komma att stängas.
Anna Ekström, utbildningsministern (S), uppmanade på tisdagens pressträff gymnasister att plugga, inte vara ute och festa. De måste, menade hon, ta ansvar för sina studier.
Häromåret skrev Colin Nissan i The New Yorker en fyndig text om sitt hemarbete, som bestod av lång brunch, klädkod pyjamas utan överdel, glömd dusch, salta pinnar, en dokumentär om surikater följd av porrsurfning, och ett videomöte mot slutet av ”arbetsdagen”.
Men detta publicerades 2017, numera hörs och syns en uppsjö konsulter inom distansjobb. En är den digitala strategen Paulina Modlitba, som i webbtidningen Arbetsvärlden förklarar att ”den stora fördelen med att jobba hemma är att man kan jobba mycket mer effektivt än på en vanlig arbetsplats, eftersom man inte lika ofta blir störd …”
Experter lyfter ofta fram vikten av en bra start; stiga upp, klä sig strikt, vilket bidrar till effektiva jobbinsatser.
Ringer upp gymnasiedottern och frågar smånervöst hur hon tänker lägga upp hemstudierna. Svar: ”Sovmorgon. Lång kaffefrukost. Datorn och skolböckerna i sängen. Med andra ord, seriöst och ambitiöst.”
Själv bävar jag för det hemjobb som nu väntar runt hörnet. Så fort jag sätter mig vid skrivbordet hemma måste jag, som en sorts reflex, tvunget dammsuga. Vattna blommor. Putsa fönster. Effektivt?
Gå till toppen