Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget EM – men stormatcher i Nations League

Inget EM – men ändå mycket att se fram emot för fotbollslandslaget i höst. Förbundskapten Janne Andersson blickar redan nu mot Nations League och stormatcher mot Frankrike och Portugal. – Vi förbereder oss för det nu, säger han.

Sveriges Alexander Isak jublar och klappas om av Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson och Robin Quaison efter sitt 3–0-mål i en EM-kvalmatch mot Malta. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
I går kom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) med det väntade beskedet att sommarens EM-slutspel skjuts upp till 2021, på grund av det stora coronautbrottet.
– För mig fanns det inga andra alternativ. Utifrån hur allt har utvecklats den senaste veckan, eller de senaste veckorna, är det här det riktiga, sade Sveriges förbundskapten Janne Andersson till TT om beskedet.
Den kommande samlingen i mars, då Sverige skulle ha mött Ryssland och Cypern, är inställd. Det är ännu oklart hur det blir med Blågults möten med Finland och Danmark i juni, som var tänkta att vara EM-förberedande för samtliga lag. Oavsett finns det ändå landslagsfotboll att längta till under 2020.
I höst drar Nations League i gång, där Sverige spelar i A-divisionen mot stornationer som Kroatien, Frankrike och Portugal.
Sverige inleder med två hemmamatcher, mot Frankrike den 5 september och mot Portugal den 8 september.
– Det är klart att vi har gjort en hel del planering som vi nu får lägga i arkivskåpet och ta fram om ett år igen. Men jag hoppas att fotbollen snart kommer igång igen, så att man kan åka runt och titta på spelare, sade Andersson.
Han fortsätter:
– Vi har roliga saker att se fram emot. Nu planerar vi för Nations League bland annat. Och jag hoppas att det blir en samling i juni.
Beskedet att skjuta upp EM kan få konsekvenser för Anderssons truppbygge. Tidigare har nyckelspelarna Sebastian Larsson, Andreas Granqvist och Marcus Berg flaggat för att de hade för avsikt att sluta i landslaget efter den här sommaren.
Larsson och Granqvist har däremot redan nu öppnat för att satsa vidare över EM 2021.
– I nästa vecka kommer jag att ta kontakt med alla spelare som var aktuella för samlingen i mars. Då kommer vi bland annat att prata om just framtiden, sade Janne Andersson.
Fakta

Nations League

Europeiska fotbollsförbundet Uefas landslagsturnering Nations League arrangerades för första gången säsongen 2018–2019. Den ersatte då träningslandskamper och var en potentiell alternativ väg till EM-slutspelet 2020 (nu framflyttat till 2021) för nationer som misslyckades i det ordinarie kvalspelet.

Sverige spelade då i B-divisionen och vann sin grupp före Ryssland och Turkiet. Det innebar att Blågult till säsongen 2020–2021 avancerade upp till Nations Leagues A-division.

För två veckor sedan lottades Sverige in en tuff grupp med regerande Nations League- och Europamästaren Portugal samt världsmästaren Frankrike och VM-silverlaget Kroatien.

En förstaplats i gruppen ger en plats i finalspelet, en andra- eller tredjeplats ger spel i A-divisionen även nästkommande säsong och en fjärdeplats resulterar i nedflyttning till B-divisionen.

Sveriges matcher: Frankrike (hemma) den 5 september, Portugal (h) den 8 september, Kroatien (borta) den 9 oktober, Portugal (b) den 12 oktober, Kroatien (h) den 12 november, Frankrike (b) den 15 november.

Slutspelet är planerat till i början av juni 2021, det är ännu oklart om datumen står fast efter flytten av EM-slutspelet.

Gå till toppen