Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö tingsrätt ställer in rättegångar – för att förhindra corona-spridning

Rättegångar skjuts upp, studiebesök ställs in och besökare som är sjuka avråds från att komma in på Malmö tingsrätt. Och om situationen förvärras så finns beredskap för att med mycket kort varsel ställa in fler rättegångar, berättar chefsrådman Lennart Strinäs.

Malmö Tingsrätt ställer för närvarande in cirka 15 procent av alla inplanerade rättegångar på grund av corona-pandemin. Vissa planeras i stället in till strax före sommaren och vissa till september – beroende på hur brådskande de är.Bild: Lars Brundin
– Vi märker en klar skillnad den här veckan jämfört med förra veckan. Nu finns fler önskemål om att ställa in förhandlingar med hänvisning till corona-läget, säger Lennart Strinäs.
Tingsrätten följer myndigheternas rekommendationer kring hur smittspridning ska förhindras. I entrén till Malmö tingsrätt sitter numera en lapp som talar om att den som nyligen besökt ett riskområde eller den som har symptom på luftvägsinfektion – även lindriga symptom – inte ska komma in i tingsrättens lokaler.
Runt 15 procent av alla planerade rättegångar vid Malmö tingsrätts brottmålsavdelning har ställts in den här veckan, efter önskemål från de inblandade parterna och deras ombud, berättar Lennart Strinäs. Han bedömer att andelen inställda förhandlingar är ungefär densamma vid tingsrättens övriga tre övriga avdelningar.
Rättegångarna skjuts upp – vissa till början av sommaren, andra till september, beroende på hur brådskande de är. Innan en rättegång skjuts på framtiden ser tingsrätten över om det är möjligt att hålla rättegången ändå – med de inblandade parterna som deltar per videolänk eller per telefon i stället för att infinna sig fysiskt i rättegångssalen.
Vissa rättegångar kan inte ställas in – såsom häktningsförhandlingar, mål där misstänkta personer sitter frihetsberövade i häkte och rättegångar där ungdomar är inblandade. Häktningsförhandlingar siktar tingsrätten på att i så hög grad som möjligt hålla per videolänk.
Om situationen kring corona-smittspridningen förvärras så är Malmö tingsrätt beredda att göra ytterligare anpassningar:
– Vi följer utvecklingen väldigt noga varje dag. Om läget förvärras så kan vi med mycket kort varsel ställa om verksamheten och begränsa antalet förhandlingar utifrån rådande situation, säger Lennart Strinäs.
Studiebesök från skolklasser ställs in framöver, en försiktighetsåtgärd som även Lunds tingsrätt valt att införa på grund av corona-pandemin.
Även andra delar av rättsväsendet anpassar sig efter den rådande situationen: Kriminalvården meddelade i fredags att intagna inte längre får ta emot besök eller ha permissioner.
Vidare skjuter Kriminalvården upp fängelsestraff för en del dömda personer som ska in på anstalt: Det rör personer som inte sitter häktade i väntan på att börja avtjäna sitt fängelsestraff, utan i stället är på fri fot ute i samhället. Deras datum för när de ska infinna sig på anstalten för att börja avtjäna sitt straff skjuts nu upp med två veckor i taget.
– Vi avvaktar tills Folkhälsomyndigheten säger att risken för smittspridning är låg igen, säger Gustav Borg, pressekrerare vid Kriminalvården.
Motivet är att minsta risken för smittspridning, förklarar han:
– Det är för att skydda dem inom Kriminalvården som är i riskgrupperna. Det är en speciell situation när man sitter inlåst.
Gå till toppen