Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nej till kommunägt fibernät

Förslaget kom från en kommuninvånare: bygg ett öppet kommunägt fibernät. Men Linda Allansson Wester (M) står fast vid att det är privata företag som ska sköta fiberutbyggnaden.

Fiberutbyggnaden på skånska landsbygden har kritiserats för att gå långsamt. I januari berättade Sydsvenskan om hur skrotade fiberplaner på Staffanstorps landsbygd ställer till det för landsbygdsföretag som vill växa.
Även i Svedala kommun går utbyggnaden av fibernätet långsamt på sina håll.
Förslaget att bygga ett fibernätverk som ägs och administreras av kommunen har lämnats in av en invånare för att säkerställa att alla hushåll ska få tillgång till snabbare internet.
Men kommunstyrelsen säger nej. Anledningen är att kommunen redan uppmuntrat byarna att gå ihop och ordna fibernät på egen hand. I bland annat Bara har invånare redan skapat en samfällighet som investerat i en utbyggnad och slutit avtal med ett privat bolag. Det blir orättvist om kommunen ändrar tillvägagångssättet nu, menar kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester.
– Vi bedömer att vi gör klokt i att fortsätta såhär, säger hon.
– Men jag förstår att det kan vara frustrerande i byarna. Vi fortsätter ligga på statliga myndigheter som ger bidrag och vi gör det i nära dialog med privata företag.
Gå till toppen