Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska kommunerna värna äldre – efterlyser frivilligarbetare

Är du frisk och kan hjälpa till med att handla mat eller prata bort en stund på telefon? Eller är i riskgrupp och behöver hjälpen? Då kan du anmäla dig till Kävlinges nya frivilligportal.
– Behovet finns. På bara några timmar har vi fått in ett tiotal anmälningar, nu ska vi matcha ihop frivilliga och mottagare, säger Ebba Lindström, hälsoutvecklare i Kävlinge kommun.

”Vi vill bidra till minskad smittorisk för äldre och andra riskgrupper, säger Ebba Lindström, hälsoutvecklare i Kävlinge kommun.Bild: Kävlinge kommun
I vanliga fall arbetar hon med hälsofrämjande arbete för personer som är 65 år eller äldre. Det är allt från aktiviteter som datorkurser till modevisningar och fikaträffar. Men nu är mötesplatserna stängda och alla aktiviteter inställda. Många av besökarna har i dessa Coronatider istället hamnat i riskgruppen. Därför ställer Hälsofrämjande enheten om och startar frivilligsamordning för att bidra till minskad smittorisk.
– Vi vill kunna hjälpa dem som är hemma och isolerade, i riskgrupp, och inte har någon annan hjälp. Det finns ett stort behov av social gemenskap. Vi bistår med att samordna och matcha frivilliga och mottagare, säger hon.
Är inte detta något kommunen kan sköta utan frivilliga?
– Detta är personer som bor själva och vanligtvis klarar att handla utan hjälp men nu finns i riskgruppen och även riskerar att bli isolerade. Vi får inte glömma bort denna målgrupp, säger Ebba Lindström.
Kävlinge kommun har nu öppnat en portal där både frivilliga och de som behöver hjälp kan anmäla sig. Här får man fylla i om man kan hjälpa till med att handla mat, gå på apoteket, hämta post eller vara en social kontakt per telefon. Även den som vill ta emot frivilliginsatser får fylla i samma formulär.
– De mottagare som anmält sig hittills vill ha hjälp med att handla och få sociala kontakter, kanske ett telefonsamtal. De som vill hjälpa till erbjuder sig att handla och gå ut med hunden, säger Ebba Lindström.
Hon ska nu träffa de frivilliga och skriva kontrakt innan de får uppdrag.
– Tyvärr finns det bedragare så vi vill säkra upp och kommer att kontrollera id-kort, skriva ut en särskild legitimation till dem och informera mottagaren om vem om ska komma till dem. Vi uppmanar också mottagarna till onlinehandling så att de frivilliga slipper hantera pengar, säger hon.
Deras efterlysning har snabbt spridit sig och anmälningarna har börjat trilla in. Hur många frivilliga som behövs vet de inte än. Behovet kan växa med tiden, tror Ebba Lindström.
– Det finns absolut folk som vill hjälpa till, det är väldigt blandat: Vi har fått in både studerande och medelålders bland de frivilliga, sedan försöker vi matcha dem med mottagare i deras närområde så att det inte blir allt för betungande, säger Ebba Lindström.
Uppdraget är ideellt och det utgår ingen lön eller bilersättning, däremot försäkras alla frivilliga under sin insats.
Fakta

Så gör andra kommuner

Staffanstorp: Kommunen tar hjälp av Frivilliga resursgruppen, FRG, som erbjuder hjälp. FRG bär västar med tryck. Frivilliga som vill vara volontärer och även den som behöver hjälp kan kontakta frg.volontar@staffanstorp.se.

Svedala: Håller på att förbereda en insats.

Lomma: Har börjat diskutera om de ska göra en samordning med volontärer, men har ingenting igång än.

Burlöv: Har ingen frivilligsamordning då det riskerar att bryta mot principen om att äldre och sjuka inte bör ta emot besök meddelar kommundirektören, men om en enskilda invånare får problem med att till exempel få tag på livsmedel så uppmanas de att kontakta kommunen.

Vellinge: Kommer att vara generösa med beslut om bistånd om hemleverans. Ska träffa privata initiativ för att se om man kan samordna insatserna.

Kävlinge: Samordnar frivilligarbetare.

Gå till toppen