Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så slår EM-flytten mot fotbollsvärlden

Coronautbrottet innebär att herrarnas fotbolls-EM skjuts upp i ett år, till 2021. Men det betyder också mycket annat. De här följderna kan flytten få för fotbollsvärlden.

Har Hedvig Lindahl gjort sitt sista fotbolls-EM? Mycket tyder på det efter flytten av herr-EM. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
• Damernas EM flyttas
EM i England skulle ha spelats sommaren 2021, men i och med flytten av herrarnas mästerskap får damerna också flytta på sig. När och hur dam-EM ska spelas är inte bestämt – en arbetsgrupp ska titta på det – men sommaren 2022 är en möjlighet. Då är inte heller herr-VM i Qatar i vägen, eftersom det spelas i november–december samma år.
EM-kvalet för damerna påverkas också. I ett förstaläge flyttas Sveriges kvalmatch hemma mot Ungern den 14 april fram.
• U21-EM och Nations League påverkas
U21-herrarnas Europamästerskap i Ungern och Slovenien skulle också ha avgjorts nästa sommar. Det flyttas fram. Detsamma lär gälla Nations League-slutspelet som är planerat till början av juni 2021 (förutsatt att gruppspelet kan hållas som tänkt i höst).
• Klubbturneringarna
Även VM för klubblag är schemalagt till sommaren 2021, men Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino sade på tisdagen att man bör flytta fram det. Det kan komma att hållas senare under 2021, men även skjutas upp både ett eller två år.
• Ligorna spelas klart i sommar
I stort sett alla europeiska ligor, inklusive Serie A, La Liga och Premier League, är pausade. EM-flytten innebär att de förhoppningsvis kan spelas klart senast den 30 juni. Men det bygger på att smittspridningen är under kontroll i vår. Annars kan exempelvis kvalet till nästa års Champions League och Europa League flyttas fram.
• Flyttade och inställda landskamper
Svenska fotbollförbundet skriver på sin webbplats att ett antal herr-, dam- och juniorlandskamper kommer att flyttas och kanske till och med ställas in på grund av EM-flytten. Damernas EM-kval mot Ungern är redan uppskjutet, liksom herrlandskamperna hemma mot Ryssland den 28 mars och borta mot Cypern den 31 mars.
• Spelarnas framtid
Landslagsspelare som Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Gustav Svensson och Marcus Berg har pratat om att sluta i landslaget efter EM 2020. Nu verkar flera av dem öppna för en fortsättning, för att få sluta med ett mästerskap. Även internationella storstjärnor som Cristiano Ronaldo, Luka Modric och Sergio Ramos börjar nog se slutet på sina landslagskarriärer och kan påverkas av flytten.
På damsidan är frågan hur spelare som Caroline Seger, Nilla Fischer och Hedvig Lindahl tänker när deras EM antagligen skjuts upp till 2022.
”Jag är antagligen ledig för medieuppdrag under EM 2021 och 2022. Ring min agent”, skrev 36-åriga Hedvig Lindahl på Twitter efter tisdagens beslut.
Gå till toppen