Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scandlines färjor går fortsatt enligt schema

Scandlines färjor mellan Danmark och Tyskland går som planerat. ”Varje dag transporterar rederiet viktiga varor, så som medicin och mat mellan Skandinavien och det europeiska fastlandet”, skriver de i ett pressmeddelande,

Sedan det nya coronaviruset bröt ut på allvar i Sverige och Danmark har allt större delar av infrastrukturen begränsats. En stor mängd flyg har ställts in, så även tåg.
Men rederiet Scandlines väljer att hålla sina färjelinjer mellan Rødby och Puttgarden samt Gedser och Rostock öppna. I ett pressmeddelande framhåller Scandlines vikten av att kunna transportera medicin och mat via färjorna.
Bordershopsen i Puttgarden och Rostock är emellertid stängda tillsvidare. Easymarked i Rostock håller dock öppet.
Att färjelinjerna är öppna innebär dock inte att det är fritt fram för privatresenärer att resa mellan Tyskland och Danmark. Båda länderna har infört restriktioner sedan innan – till exempel får endast pendlare, danska medborgare eller de med särskilda skäl beträda dansk mark. Till exempel får svenskar som landar på Kastrup ta sig hem.
Fakta

Den danska gränsstängningen

Danska medborgare tillåts alltid att resa in i Danmark. Andra nekas inresa om de inte har särskilda skäl. Vanliga familjebesök, turistbesök, affärsresor eller studieresor är inte tillåtna. Beslutet gäller till den 13 april.

Ickedanska medborgare som har symptom som skulle kunna kopplas till covid-19 nekas inresa oavsett om de har särskilda skäl, såvida de inte har fast bostad i Danmark.

Text: TT Källa: Danska polismyndigheten.

Gå till toppen