Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uefabasen: ”Fotbollens största kris någonsin”

Den största krisen fotbollen någonsin upplevt. Så beskriver Uefaordföranden Aleksander Ceferin det utbredda coronautbrottet.
Han beräknar att bara flytten av EM kostar Uefa ”flera miljarder” kronor.

Uefas ordförande Aleksander Ceferin. Arkivbild.Bild: Peter Dejong/AP/TT
Pausade ligor och Europacuper. Inställda landskamper. Och flyttade mästerskap, både på dam- och herrsidan.
Coronaviruset har gjort att i princip all fotboll tills vidare är inställd. Något Europa aldrig tidigare har upplevt.
– Det här är den största krisen fotbollen någonsin har mött, säger Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Aleksander Ceferin i en AP-intervju som publicerats på Twitter.
– Vi vet alla att det här farliga viruset har spritt sig i hela Europa. Det har gjort att både fotbollen och det dagliga livet har blivit omöjligt. Vi visste att vi var tvungna att ställa in turneringar.
Ingen vet ännu när fotbollen kan rulla igång igen. De ekonomiska konsekvenserna är – och kommer att bli – enorma. Just nu räknar Uefa på vad förlusten av att flytta herrarnas EM från i sommar till 2021 kan tänkas bli.
– Det rör sig om flera hundra miljoner euro, säger Ceferin och fortsätter:
– Den ekonomiska situationen i Europa och i världen kommer att skada oss. Det handlar inte bara ekonomiska förluster för förbunden på grund av att EM skjuts upp. Det handlar om ekonomin i stort. Vi måste stå starka tillsammans, som en enhet. Vi sitter alla i samma båt och måste hjälpa varandra.
Uefa kommer att tillsätta en arbetsgrupp för att se över den ekonomiska situationen, och en annan kommer att arbeta med att hitta lösningar för de pausade ligorna och turneringarna. Ett mål är att alla stora ligor ska vara färdigspelade den 30 juni, eftersom många spelarkontrakt går ut dagen efter.
– Att flytta på EM var den enda chansen att få spela klart klubblagsturneringar, men vi kan inte vara säkra på att det kommer gå.
Flytten av herrarnas EM innebär även att andra turneringar skjuts upp. Damernas EM, som skulle ha spelats 2021, ser ut att i stället gå av stapeln 2022. Vad som händer med tilltänkta U21-EM 2021 är ännu oklart.
– Damernas slutspel flyttas nog till 2022. Jag tycker inte att herrarnas mästerskap ska stjäla allt fokus från damernas som det kan bli om det spelas precis före, säger Ceferin.
Gå till toppen