Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FCR-basen: ”Brist på respekt för det som händer i världen”

Det rådde inte enighet om att allsvenskan för damer bör försöka starta i månadsskiftet maj-juni. Bland annat FC Rosengård var kraftfullt emot när klubbarna hade telefonmöte med sin elitförening EFD.
– Vi tycker det här är lite brist på respekt för det som händer i omvärlden. Den svåra situationen som har så många tragiska delar. Vårt önskemål var att börja spela på sensommaren, säger FC Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.

Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson berättar sanningen bakom beslutet att starta allsvenskan i slutet av maj – klubbarna var inte eniga.Bild: MATHILDA AHLBERG
Mästarklubbens motbud var att starta på sensommaren – och då samtidigt vända på säsongen till höst-vår.
Enligt Wifvesson röstade till slut tre klubbar emot förslaget att starta alllsvenskan – om så är möjligt - i månadsskiftet maj-juni.
– Det är en stor risk att detta beslutet behöver ändras. Det gör det inte enklare för föreningarna att planera. Vi tycker det är alldeles för tidigt. Vi har inte nått kulmen här och vi vet inte om vi kommer att ha spelare som blir smittade och sjuka. Vi måste förbereda lagen för detta och det innebär att försäsongen måste gå igång i princip nu, eftersom man dessutom vill spela de uppskjutna cupmatcherna och slutspelet i maj månad, säger Håkan Wifvesson.
FCR-ordföranden säger sig stå för den hårdare linjen både som person och i klubbens namn. FC Rosengård har haft möten i ett par dagar och enats.
– Idrottsvärlden har generellt slutit upp väldigt bra. Många har beslutat att man ställer in och gjort det ganska tydligt och tufft. Då känns det konstigt att fotbollen beslutar att vi ska igång redan i maj-juni. Visst har idrotten en viktig roll, men samhället måste fungera först.
– Sen vet vi inte hur det ter sig då. Det kanske fungerar, men det är mer troligt att det inte gör det och då hade det varit enklare att gå mot ett senare datum.
FC Rosengård hade då ett än mer radikalt förslag med sig.
– Att slutföra en hel säsong från sensommar till höst hade varit tufft. Det hade gett oss möjlighet att gå över till höst-vår inom damfotbollen. Vi jobbar med talangutveckling och vet att spelarna går ut i Europa mest på sommaren. Höst-vår hade gett oss förutsättningar att planera och organisera bättre. Men vi kom inte ens så långt, eftersom mötet bara var avsatt till 55 minuter.
FC Rosengård ingår dock i den arbetsgrupp som ska fortsätta jobba med hur damallsvenskan ska komma igång.
– Då kommer vi att föreslå våra tankar, säger Håkan Wifvesson bestämt.
Gå till toppen