Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Ja, ett lågvattenmärke var ordet

Replik på Vellingeliberalernas text om äldreomsorgen i Vellinge kommun.
Nej, nu får ni sluta använda äldreboendet S:t Knut och Aspen som en pjäs i ett politiskt maktspel. Att sprida myter om äldreboendet skapar knappast förtroende bland medborgarna och förlorare blir omsorgstagarna, närstående och medarbetarna på S:t Knut och Aspen.
Det är ingen tvekan om att det fanns problem på S:t Knut och Aspen under 2019. När Vardaga tog över verksamheten i slutet av januari 2019 saknades både rutiner och struktur. Samtidigt hade bemanningskravet ökat i det nya avtalet, vilket medförde att många medarbetare behövde rekryteras. Sedan dess är vi många som arbetat hårt och lagt stora resurser på att skapa ett bra boende och en arbetsplats vi kan vara stolta över. Det har bidragit till att verksamheten successivt under hösten och genom årsskiftet landat rätt och nu är välfungerande. Det kan såväl boende, närstående, medarbetare och Vellinge kommun bekräfta.
Så här kommer lite fakta: Var sjätte vecka genomför vi en medarbetarundersökning för att fånga upp hur personalen mår och kan agera snabbt därefter. I juni 2019 var resultaten för det samlade medarbetarskapsindex 53. Ett lågt resultat under en svår tidsperiod. Nu i januari 2020 har det lyft till hela 82, en fantastisk utveckling. Vi har även en god relation till Kommunal och Vårdförbundet vilket varit avgörande i denna förändringsprocess.
När omsorgstagarna har fått svara på en enkät kring trivsel, bemötande och hjälpinsatser så ger man ett betyg på 4,4 på en femgradig skala. Det är knappast ett dåligt betyg. Nedsättande påstående om ”allarbetare” och kosten orkar jag inte ens bemöta utan att jag konstaterar att Liberalerna behöver träffa våra medarbetare och äta en lunch på S:t Knut och Aspen. Men egentligen handlar det inte om ett enskilt parti, utan jag vädjar att ingen låter myter och rykten styra bilden av äldreomsorgen. För då underminerar man det goda arbetet som alla medarbetare gör varje dag.
Avslutningsvis är vi 127 tillsvidareanställda på de i dagsläget 83 boende. Alltid med nattpersonal om minst 8 undersköterskor samt sjuksköterska som finns tillgänglig. Att antyda dålig bemanning är därför inte seriöst och gagnar ingen i ett läge där fokus måste vara omsorgen för boende på St Knut & Aspen – inte politiskt maktspel.
Lena Svan Verksamhetschef S:t Knut och Aspen
Gå till toppen