Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekonomisk hjälp till klubbarna: ”Vårt bidrag”

Klubbarna i allsvenskan och superettan blöder ekonomiskt. Men nu kommer ett välkommet tillskott i form av en tidigarelagd utbetalning av sponsorpengar från Svensk elitfotboll (Sef). – Det är vårt lilla bidrag, men det behövs mer för att hålla klubbarna på fötterna, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, till Aftonbladet.

AIK, Kalmar FF och de övriga lagen i allsvenskan och superettan får betalt i förväg i sponsorintäkter från Svensk elitfotboll. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Det är i det nya coronavirusets spår som idrottsklubbarna i Sverige drabbats av ett hårt ekonomiskt bortfall.
Inställda och uppskjutna matcher samt spel utan publik har försatt flera klubbar i en svår situation och en sport som är långtifrån förskonad är fotbollen.
Nu bekräftar intresseorganisationen Sef för Aftonbladet att klubbarna i allsvenskan och superettan, vars säsongsstart är preliminärt uppskjuten till månadsskiftet maj-juni, får en förskottsbetalning på sponsorpengar. Beslutet ska ha fattats vid ett extrainsatt styrelsemöte på torsdagskvällen i samråd med Unibet som är allsvenskans nya huvudsponsor.
Under fredagen ska klubbarna ha fått ut en tredjedel av hela april månads utbetalning.
– Det var viktigt att göra så här. Jag tror många klubbar har en tuff period med fulla kostnader och påslag för ligastart, men så kommer det inga inkomster. Detta är vårt sätt att hjälpa till med likviditeten, säger Mats Enquist till Aftonbladet och tillägger:
– Alla är kraftigt påverkade, sen är det ju olika hur allvarligt det slår. Men jag tror att de här pengarna kan göra viss skillnad.
Tidigare under fredagen gick AIK i en insamlingskampanj ut till sina supportrar i syfte att få in fem miljoner kronor före den 31 maj för att klara sig igenom den tuffa perioden.
För att lindra den ekonomiska smällen har regeringen skjutit in en halv miljard kronor till den svenska idrottsrörelsen.
Gå till toppen